Socialistische Partij

Verhoef: querulant of geus?

Zeg "Ajax" tegen een Feyenoordsupporter en de reactie is bekend. Wat niet iedereen weet is dat je dezelfde reactie kunt oproepen bij overheidsdienaren met de naam Verhoef. Hoe komt dat?

Leo Verhoef, register-account van beroep, is van mening dat de jaarrekeningen die door de verschillende overheden worden opgesteld zo onduidelijk zijn dat burgers er niet echt wijzer van worden. Weliswaar voldoen de jaarrekeningen aan de wettelijke voorschriften, echter, als de rekening op verschillende manieren te lezen valt, dus niet eenduidig is, dan zou een overheid actie moeten ondernemen om daar iets aan te doen, is de mening van Verhoef. Immers, in de jaarrekening verantwoordt de overheid zich naar de samenleving toe.

Sinds eind vorige eeuw is Verhoef dan ook bezig de overheid zover te krijgen een duidelijker jaarrekeningmodel te creëren. Raads-, staten- en kamerleden worden door Verhoef elk jaar weer bij de verschijning van de jaarrekening met de neus op de feiten ervan gedrukt. En van tijd tot tijd daagt Verhoef de overheid ook nog eens voor het gerecht. Al die inspanningen hebben tot nu toe niet tot wezenlijke veranderingen geleid.

De SP heeft zich tot voor kort buiten het gekrakeel gehouden, het leek allemaal erg detaillistisch. Maar toen begin dit jaar Verhoef de Staten meldde dat de jaarrekening feitelijk gezien een minder positief resultaat had dan de staatjes deden vermoeden, ging er bij de SP toch wel iets kriebelen. Want het mag dan zo zijn dat de huidige jaarrekening geen wettelijke regels overtreedt, je mag als volksvertegenwoordiger toch wel verwachten dat je geen zand in de ogen wordt gestrooid en dat gebeurt dus wel op dit moment.

Bij de behandeling van de jaarrekening in de Statenvergadering van 17 mei heeft de SP daarom bij monde van Ake de Vries de Staten gevraagd een nieuw model te ontwikkelen dat zowel de wettelijke voorschriften volgt als ook gewoon duidelijkheid en eenduidigheid nastreeft. De meerderheid van de Staten heeft daarmee ingestemd. De SP zal binnenkort met een nieuw rekeningmodel komen dat vervolgens, als de SP haar zin krijgt, als basis kan dienen voor het nog te formeren Provinciale model. Verhoef heeft zijn steun al toegezegd. Kortom: wellicht dat de naam Verhoef nog eens een geuzennaam wordt.