Gemeente Baarn

Stijging aantal deelnemers Zomerschoon

17-05-2004

Vijver Oosterstraat en Maarschalkbos (zwerf)vuilvrij

Zomerschoon 2004 zette een flink aantal bewoners (jong en oud) vrijwillig aan het werk voor een schone, en dus veilige en gezellige omgeving. Vrijdag stond in het teken van de scholen, waarbij zon 1000 kinderen het schoolplein en de naaste omgeving onder handen namen. Zaterdag waren diverse bewonersgroepen in de weer in plantsoenen, bosgebied en de vijver in de Oosterstraat. Totaal deden zon 1300 personen mee aan de actie Zomerschoon. Een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Er werd totaal 2360 kg zwerfvuil opgehaald. Dit is exclusief de 66 zakken die de Baarnse Watersportvereniging begin april verzamelde en de 3 kuub vuil uit de Oosterstraatvijver.

Vrijdagmorgen 14 mei gaf wethouder W. Lieberwerth het startsein voor het Zomerschoonweekend bij de Amalia Astro school. Dat nam niet weg dat er in de afgelopen periode al diverse activiteiten waren georganiseerd in Baarn. Zo schoonde de Baarnse Watersportvereniging al eerder deze maand de oevers van de Eem op en ook kanovereniging Meander viste het nodige zwerfvuil op. Kanovereniging Meander deed dit jaar voor de 3e keer mee en de organisatie van Zomerschoon vond hun initiatief goed voor de Zomerschoon-opsteker 2004. De voorzitter nam deze oorkonde dankbaar in ontvangst van wethouder J. Glastra van Loon.

Trouwe deelnemers waren dit jaar ook weer de speeltuinvereniging Van Almonde, bewonersgroep De Plantage en Stichting Welzijn Bewoners Lage Vuursche. Zij zorgden ervoor dat hun directe omgeving een opknapbeurt kreeg door te schoonmaken, schoffelen en zwerfvuil verwijderen. En zoals dat hoort bij de actie Zomerschoon, werd er gezamenlijk koffie gedronken en natuurlijk weer eens lekker bijgepraat. In de Lage Vuursche ging men na afloop midgetgolfen.

Kan ik misschien ook ergens mee helpen?
Met deze vraag kwam een jonge bewoonster van de Eemnesserweg naar de buren. Wat zijn jullie aan het doen, kan ik misschien helpen? Voor ze het wist kreeg ze knijper en handschoenen overhandigd en hielp ze mee, samen met zon 6 andere gezinnen aan de Eemnesserweg, om het Maarschalksebos van het zwerfvuil te ontdoen. De Nieuw Baarnse School had vrijdag 14 mei ook al het nodige zwerfvuil uit het Maarschalksebos verwijderd en binnen de kortste keren was de klus geklaard en kon iedereen aan het zelfgebakken vriendschapsbrood en welverdiende koffie. Kijk, en het leuke is dat je zo de buren ook nog eens leert kennen, was later de reactie van deze spontane vrijwilligster. Kritische opmerking van de initiatiefnemer: Als iedereen zn afval nu gewoon op de officiële manier afgeeft en niet dumpt in het bos, kunnen wij andere leuke dingen doen!

Lelies in Oosterstraatvijver
Nadat het nodige vuil uit de vijver van de Oosterstraat was gehaald kon het leuke werk beginnen: waterlelies werden gepoot (komen over zon twee weken naar bovengegroeid) en tijdens een workshop leren vissen leerde de jeugd uit de buurt de fijne (en goede) kneepjes van het vissen.
Mede dankzij een aantal sponsors kon deze actie worden georganiseerd. Het wegknijpen van het vuil kwam voor rekening van de gemeente.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Zwerfvuil is een van de grootste ergernissen. Gemeenten, provincie en landelijke overheid stoppen veel energie in het bestrijden ervan. De Zomerschoon-organisatie streeft ernaar om ook de komende jaren in de regio Eemland te blijven doorgaan met het stimuleren van activiteiten door bewoners, instellingen, clubs en bedrijven om met elkaar te zorgen dat de naaste omgeving schoon, heel en gezellig. Mede dankzij een bijdrage van sponsors kan de Zomerschoon-organisatie helpen met het uitwerken van een initiatief en bij de organisatie ervan.

In Baarn wordt Zomerschoon door veel bedrijven wordt omarmd. Zo leverde Albert Heijn 1000 krentenbollen voor de schoolkinderen. Greenfors, die voor een deel van Baarn het groenonderhoud verzorgt, sponsorde een aantal bloembakken met inhoud voor de Montinischool. Voor de acties aan de Oosterstraat leverde de winkeliers van de Reigerstraat een bijdrage alsmede Timmerbedrijf Wim Hartog, Dierenspeciaalzaak Hokavoki, Bloemisterij firma L. Kuyer en Metselbedrijf Huibers. Visvereniging de Snoekbaars verzorgde hier de workshop vissen. Alle deelnemers van de zaterdagactiviteiten kregen wat lekkers mee voor bij de koffie. Dit werd gedeeltelijk gesponsord door (de zaterdagkraam van) Bakkerij t Stoepje in Baarn. Zo leveren ook bedrijven een bijdrage aan een schone, hele en gezellige buurt!

Landelijke en lokale verantwoording
Een andere organisatie die zich bezighoudt met de bestrijding van zwerfvuil is de Stichting Nederland Schoon. Deze is in 1991, met steun van overheid en bedrijfsleven opgericht om op landelijk gebied het zwerfvuil terug te dringen. De actie Zomerschoon is dan wel niet direct gekoppeld aan deze Stichting, toch streeft de Zomerschoon-organisatie dezelfde doelen na en worden ontwikkelingen van Nederland Schoon nauwlettend in de gaten gehouden en daar waar mogelijk aangehaakt bij landelijke activiteiten zij het op lokaal niveau.

Zomerschoon streeft ernaar met zo weinig mogelijk financiële middelen te helpen bij het organiseren van activiteiten. Het gaat immers om het even de handen uit de mouwen steken waarbij de initiatiefnemers een grote vorm van zelfredzaamheid moeten kunnen tonen. Want de verantwoording van een schone, veilige en gezellige buurt ligt voor een deel ook bij bewoners. En dan gaat het niet alleen om het verwijderen van zwerfvuil. Er zijn vele manieren waarop een bijdrage kan worden geleverd aan de buurt. Op de website van zowel Nederland Schoon (www.nederlandschoon.nl) als Zomerschoon (www.zomerschoon.nl) geven talloze ideeën. Op deze site staan tevens de activiteiten en resultaten van de andere deelnemende gemeenten (Bunschoten-Spakenburg, Leusden, Soest en Woudenberg).

De data voor het Zomerschoonweekend 2005 worden over een aantal weken bekendgemaakt.