Gemeente Amersfoort

Amersfoort sluit het jaar positief af - Jaarverslag 2003

datum: 19 mei 2004

In economisch slechte tijden presenteert de gemeente Amersfoort een positief rekeningsaldo voor het jaar 2003. Per saldo is een bedrag van 4,5 miljoen euro overgebleven. Daarvan stelt het college voor om dit bedrag te betrekken bij de discussies rond de kadernota. In de begroting 2005 zal dit bedrag dan een bestemming krijgen.

Het saldo van 4,5 miljoen euro is een nettosaldo. Het brutosaldo bedraagt 16,3 miljoen euro. Dit bedrag is het verschil tussen gedane uitgaven en ontvangen inkomsten. Omdat hiervan allerlei min of meer vastliggende bestemmingen worden afgetrokken resteert uiteindelijk het nettosaldo. Zo worden meevallers in de grondexploitaties en in de bedrijfsvoering in diezelfde sfeer en overeenkomstig bestaande afspraken ingezet. Het college stelt voor om het geld dat was bestemd voor activiteiten die in 2003 nog niet zijn uitgevoerd beschikbaar te stellen in 2004. Deze conclusies zijn af te leiden uit het Jaarverslag 2003 dat het college van Burgemeester en Wethouders vandaag heeft gepresenteerd.

Financieel resultaat
Het positieve saldo van 16,3 miljoen euro is ontstaan uit een groot aantal meevallers die pas aan het eind van het jaar (of nog later) duidelijk werden. Maar het hangt ook samen met de manier waarop na de introductie van het dualisme met de begroting en beheersing daarvan wordt omgegaan. De begroting is taakstellend en aan het eind van het begrotingsjaar legt het college verantwoording af aan de gemeenteraad met een jaarverslag waarin de totale financiële resultaten zijn opgenomen. In tegenstelling tot voorgaande jaren waren er afgelopen jaar minder tussentijdse begrotingswijzigingen. Dit leidt tot meer afwijkingen in de gemeenterekening dan in voorgaande jaren. Maar dit komt de verantwoording aan het einde van het jaar ten goede.

Beleidsverantwoording
Het jaar 2003 stond in het teken van veranderingen, politieke turbulentie en bezuinigingen.
Allereerst is een bezuinigingsoperatie gestart. Een pakket aan financiële maatregelen voor structureel 6 miljoen euro. Binnen een jaar kon deze taakstellende bezuinigingsoperatie vrijwel helemaal worden afgerond. Een hele prestatie in een tijd met economische tegenwind. Anderhalf jaar na hun aantreden concludeerde het college van B&W dat ze als college op onvoldoende vertrouwen uit de gemeenteraad kon rekenen. Daardoor heeft Amersfoort de laatste twee maanden van het jaar een demissionair college gehad en is veel geïnvesteerd in onderling vertrouwen tussen gemeenteraad en college van B&W en is de basis gelegd voor een nieuw college dat begin 2004 van start is gegaan. Al die tijd is zoveel mogelijk verder gewerkt aan de Amersfoortse opgave. Die opgave is beschreven in de programmabegroting 2003.
Opvallende cijfers en ontwikkelingen waren:

- zo'n 700 woningen zijn gebouwd in Vathorst;
- vaststelling van het beleidsprogramma Kiezen voor veiligheid en uitvoering van veiligheidsprojecten zoals veilig achter de voordeur en veilig op straat;

- er is hard gewerkt aan de hoofdinfrastructuur van Amersfoort door het project Timmeren aan de weg. De stadsring heeft een nieuwe invulling gekregen en nadert zijn afronding;

- de noordingang van het station is geopend;
- Amersfoort heeft een eigen crematorium geopend bij de begraafplaats Rusthof;

- de NV wonen boven winkels is opgericht;

- veel energie is gestoken in plannen voor een snelfietsroute van Vathorst naar het centrum van de stad;

- de eerste ABC-school (Amersfoortse Brede Combinatieschool) is opgeleverd in Vathorst;

- een plan van aanpak voor dislocaties onderwijshuisvesting is opgesteld en grotendeels uitgevoerd;

- in Vathorst is het informatiecentrum geopend en het voorzieningencluster De Brink is gereed gekomen;
- het Equal-project, gericht op activering en uitstroom van nieuwkomers met een bijstandsuitkering heeft vorm gekregen en is nagenoeg afgerond;

- er ligt een visie op hoe we als stad omgaan met groene gebieden en water in de stad alsmede waar wel en niet mag worden gebouwd (in het groen).

Het jaarverslag bevat ook een groot aantal wetenswaardigheden over de stad. Wist u dat:
· Amersfoort 132.854 inwoners heeft (1-1-04). Dat zijn er 1700 meer dan begin 2003
· ruim 26% van de Amersfoorters jonger is dan 20 jaar · 1000 nieuwe woningen zijn opgeleverd in 2003
· het dorpsfeest Hoogland het hoogst wordt gewaardeerd door de bezoekers en wel met een cijfer 7,8
maar ook dat:
· eind 2003 ruim 5500 niet-werkenden of werkzoekende Amersfoorters waren ingeschreven bij het CWI (6,5% ten opzichte van een landelijk percentage van 5,7%)
· het aantal aangiften bij de politie flink is toegenomen

Het jaarverslag is vanaf 19 mei voor belangstellenden beschikbaar in de Informatiewinkel in het Stadsinformatiecentrum de Observant. De kosten hiervan bedragen 12,30 euro.

Het raadsdebat over de verantwoordingsstukken vindt plaats op 24 mei om 14.00 uur 's middags. Daarna volgt nog behandeling in de raadscommissie bestuur op 15 juni. De formele vaststelling in de raad is gepland op 29 juni 2004.