FNV

FNV gaat leden raadplegen over prepensioen

FNV en bonden gaan het eindbod van het kabinet voor het prepensioen voorleggen aan de leden. Aanstaande maandag wordt duidelijk op welke manier het referendum vorm krijgt. Dat besloot vandaag een extra vergadering van de federatieraad op 19 mei na het mislukken van het voorjaarsoverleg.

"We accepteren niet dat dit kabinet de vakbondsstrategie om zeep helpt", zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal vlak na de Federatieraadsvergadering.

"Alle bonden steunen ons in de beslissing de voorstellen over het prepensioen van dit kabinet af te wijzen. Daarom gaan we een raadpleging houden met de vraag wat de leden van het aanbod van dit kabinet vinden."

De Waal krijgt van de werkgevers en de regering de schuld van het mislukken van de onderhandelingen.

"In die reacties ben ik niet geĂŻnteresseerd. Ik doe niet aan politieke spelletjes. Als we constateren dat dit kabinet de WAO-afspraken niet nakomt en de werkgevers niet in staat zijn de topinkomens te beteugelen, dan moet zij accepteren dat je zegt waar het op staat. Ik voel me bedrogen over de WAO en dat heeft meegespeeld in deze onderhandelingen."

De hele vakbeweging noemt als belangrijkste struikelblok dat het kabinet jongeren de keuze laat of ze voor prepensioen willen sparen.

De Waal: "Daarmee verleiden ze jongeren tot iets waar ze later misschien spijt van krijgen. Het ondergraaft bovendien het meest eerlijke en degelijke pensioensysteem van Europa."

Ook voor ouderen wil het kabinet niets regelen. Van een fatsoenlijke overgangsregeling is geen sprake.

"Ze spelen bovendien een raar spel: alle varianten die zijn berekend komen uit op een bezuiniging van 1,6 miljard euro. Of het prepensioen nu op 63,5 jaar in kan gaan of een jaar eerder. Bij dat laatste krijgen de werknemers gewoon een lagere uitkering."

De Waal is teleurgesteld over het verloop van de onderhandelingen.

"Voor een onderhandelaar is het gruwelijk dat je maanden in een proces stopt en het kabinet dan de stekker eruit trekt. Voor het Najaarsakkoord heb ik mijn nek uitgestoken en mijn voorzitterschap aan de uitslag van het referendum onder de leden gekoppeld. Nu rijdt het kabinet het karretje de poep in. Dat stemt bitter."

19 mei 2004