Gemeente Haarlem


19 mei 2004
Concern Communicatie

133/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Akkoord UPC en gemeente Haarlem een voldongen feit


Na een uitgebreid debat heeft de gemeenteraad van Haarlem in de vergadering van woensdag 19 mei besloten om de overeenkomst van B&W met UPC als een voldongen feit te aanvaarden. Hiermee ziet de raad af van een de motie van 21 april waarin zij uitsprak vast te houden aan het oude contract van 2000. En dan met name aan de tarieven uit dit contract.

Naar aanleiding van een juridisch en staatkundig advies, dat B&W op verzoek van de raad heeft is aangevraagd, constateert de raad dat de overeenkomst met UPC van 6 april j.l. als een voldongen feit moet worden beschouwd en een juridische procedure niet kansrijk is.
Hoewel B&W juridisch bevoegd was om de overeenkomst te sluiten, keurt de raad de handelswijze van B&W af. De raad blijft van mening dat B&W de overeenkomst van te voren aan de raad had moeten voorleggen.
Dat kwam ook duidelijk naar voren in de motie van afkeuring die werd aangenomen door de coalitiepartijen en de Christen Unie. Een motie van wantrouwen werd alleen door de oppositiepartijen (minus Christen Unie) gesteund en daardoor niet aangenomen..
Wethouder Ruud Grondel betreurde namens B&W de gang van zaken. Hij accepteerde het oordeel van de raad.

De overeenkomst met UPC betekent dat het brede analoge pakket van circa 30 kanalen in stand blijft. UPC zal het aantal kanalen niet verminderen tot 15 zoals oorspronkelijk in het contract was benoemd. UPC mag haar tariefsharmonisatie doorzetten met een gefaseerde invoering op 1 mei 2004, 1 juli 2004 en 1 oktober 2004. Met deze uitgesteld en gefaseerde invoering van de tariefsverhoging bespaart de Haarlemse burger in totaal E 1,6 miljoen.

Tegenover de wijziging van de lopende overeenkomst ontvangt de gemeente Haarlem verspreid over de komende 7 jaren E 2.250.000,- van UPC.
Met de raad is afgesproken dat bij de behandeling van de Kadernota in juli van dit jaar, B&W met voorstellen komt voor de besteding van deze gelden aan doelen die de burgers van Haarlem ten goede komen.

Noot redactie:
Vanaf vrijdag 21 mei is op de Internet site van de gemeente Haarlem dit persbericht te vinden inclusief het juridisch/staatkundig advies en de brief van B&W aan de raad.

Marie-José van Lent, communicatieadviseur
023-5113131/06 46215480
mjlent@haarlem.nl
---- --