Gemeente Rotterdam

Nr.67
19 mei 2004

Burgemeester Opstelten bezoekt Japan

Burgemeester Opstelten brengt van 22 tot 28 mei een bezoek aan Japan. Tijdens zijn reis doet hij de steden Tokio, Hamamatsu, Kobe, Hiroshima en Osaka aan. De reis heeft tot doel om de relatie te verstevigen tussen Rotterdam en de top van de belangrijkste logistieke en industriële Japanse bedrijven met vestigingen in Rotterdam. ABN/AMRO, ECT, Broekman, Kotug en het Havenbedrijf Rotterdam maken deel uit van de delegatie van de burgemeester. Het bezoek haakt aan op de concerttournee van het Rotterdams Philharmonisch orkest door Japan. Bij het concert in Tokio worden relaties van de Rotterdamse haven en het Rotterdamse bedrijfsleven uitgenodigd.

Burgemeester Opstelten bezoekt onder andere de Japanse distributiebedrijven Nippon Express en Nichirei en het chemische bedrijf Shin-Etsu, die allemaal ook gevestigd zijn in Rotterdam. Ook worden de hoofdkantoren van de Japanse rederijen bezocht evenals de autogiganten Subaru, Mazda en Suzuki. Daarnaast worden ook bestuurlijke bezoeken gebracht aan de gouverneurs van Tokio en Osaka evenals de burgemeester van Kobe.

Burgemeester Opstelten kijkt uit naar het aanstaande bezoek. "Japan is een belangrijke handelsnatie waarmee Rotterdam en het Rotterdamse bedrijfsleven uitstekende relaties onderhouden. Voor de bedrijven die deel uit maken van de delegatie biedt deze reis enorme mogelijkheden. Maar omgekeerd is het ook belangrijk dat mensen in Japan weten wat de haven van Rotterdam hun als Gateway to Europe te bieden heeft. Een haven is vandaag de dag immers veel meer dan een laad- en losplaats van goederen. Het is een onderdeel van een gecompliceerde logistieke keten. Die begint bij de verlader, bij voorbeeld in Japan, en eindigt bij de afnemer van het product in Duitsland of elders in Europa. Maar het gaat niet alleen om goederenstromen. Rotterdam is bij uitstek geschikt als locatie voor distributiecentra, verkoopkantoren, financiële instellingen en allerlei andere vormen van bedrijvigheid, ook als ze geen directe relatie hebben met transport en logistiek. Zo heeft Osaka bijvoorbeeld zeer veel te bieden bij ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie," aldus de burgemeester.

De gemeente Rotterdam onderhoudt ruim dertig jaar een vriendschapsband met Osaka. Deze goede band wordt onderstreept door de aanwezigheid van de International Business Organisation of Osaka in Rotterdam. Dit kantoor ondersteunt ondernemers uit Osaka die een start willen maken in Europa. In 1991 is de Japanse School in Rotterdam opgericht als resultaat van nauwe samenwerking tussen Osaka, het Japanse bedrijfsleven, de ambassade van Japan en de gemeente Rotterdam. Vanuit Rotterdam heeft de Willem de Kooning Academy een uitwisselingsprogramma met het mode instituut, het Ueda College of Fashion, in Osaka.

noot voor de redactie/