Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CURDIN TONES

bewoonbare geometrie
22 mei t/m 10 juli 2004

Het is voor de eerste keer dat Curdin Tones (1976, Tschlin, Zwitserland) in de galerie exposeert. Zijn werk was vorig jaar te zien tijdens de eindpresentatie van de Rietveld Academie en onlangs op de Kunstrai waar wij een beeld toonden als introductie op deze tentoonstelling.

"bewoonbare geometrie" bestaat uit een aantal sculpturen en foto's die Curdin Tones het afgelopen jaar hoofdzakelijk in Zwitserland heeft uitgevoerd. Het ruimtelijk werk is gemaakt van hout van de bergden (pinus cembra), dat in een bepaald gebied van Zwitserland voornamelijk wordt gebruikt voor het bekleden van binnenruimtes.

De sculpturen worden direct vanuit gekloofde boomstammen of planken geschaafd. Ze kenmerken zich in eerste instantie door uiterst fijn aangebrachte profielen. Het is deze bewerking die een spanningsveld laat ontstaan tussen enerzijds de natuurlijke bewegingen in het hout en anderzijds de op menselijke geometrie gebaseerde vorm. Door bijvoorbeeld een kwart van een boomstam vanuit de kern met profielschaven te bewerken, ontstaat er een verbinding tussen het ambachtelijke en het natuurlijke dat aan het object een nieuwe vitaliteit geeft. Strakke lijnen van de profielen contrasteren met golvende bewegingen van het hout evenals het gladde bewerkte- met het ruwe onbewerkte oppervlak . De nauwkeurig aangebrachte profielen functioneren hier niet als decoratief ornament. Zij geven eerder een menselijke maat aan de objecten. De sculpturen gaan over de ruimtelijkheid van het ornament, verhoudingen en de plaats die de werken innemen ten opzichte van de architectuur. In die zin kan gesteld worden dat Curdin Tones ingaat op de inhoudelijke betekenis van het sculptuur.

Ook de foto's dienen in een sculpturaal licht beschouwd te worden. Ze tonen een natuurlandschap waarin de mens sporen heeft achter gelaten. De ogenschijnlijke leegte in deze foto's accentueert structuur en vorm. Het weiland vraagt om plaatsing...

De kunstenaar is aanwezig op de opening. Voor verdere informatie of fotomateriaal gelieve contact op te nemen met de galerie

Galerie de Expeditie
Zsa-Zsa Eyck
Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
t 020-6204758
f 020-6246220
galerie@de-expeditie.com
www.de-expeditie.com