BLOEMENBUREAU HOLLAND

Nederlandse bloemen kleuren Spaans koninklijk huwelijk

De kerk en paleizen die op 22 mei het decor vormen voor het huwelijk van de Spaanse kroonprins Felipe de Bourbon en Dña Letizia Ortiz zullen zijn versierd met vooral Nederlandse bloemen. Vijf Nederlandse bloemenarrangeurs zullen samen met 25 Spaanse collega's zorgdragen voor het verwerken van de 60.000 bloemen.

In de 'Cathedral de la Almudena' worden ongeveer zestig pilaren versierd en komt een aantal grote bollen te hangen. Het accent ligt op de kapel van de maagd Almudena, de heilige beschermvrouwe van de stad Madrid. Het bloemwerk in de kerk wordt in de kleuren wit en groen uitgevoerd. De basis wordt gemaakt met groene Hedera. Verder worden grote aantallen witte orchideeën (Dendrobium), gipskruid, Calla, Chrysanten, sneeuwbal en lelies verwerkt. De lelie (Lilium Oriental Kiev) heeft speciaal bij de kweker langer op de bol gestaan om deze mooi open te laten komen.

In de paleizen hebben de arrangeurs iets meer vrijheid gehad in de keuze van de bloemen. Zo kan het dat daar zelfs grootbloemige leliesoorten zijn verwerkt, die door Nederlandse veredelaars zijn aangeboden, terwijl ze nog niet op de markt zijn. Ook zijn er zo'n 600 grootbloemige witte rozen gebruikt van de vrij nieuwe soort White Universe. In de versieringen in de paleizen zijn verder vooral Pioenrozen in verschillende kleuren, grootbloemige rozen in diverse kleuren en, blauwe Hortensia, Chrysanten en Alstroemeria verwerkt.

Alle bloemen worden geleverd door de Madrileense vestiging van de Nederlandse exporteur Wesseling. Zeker de helft van de bloemen komt van Nederlandse bodem. Ook een aantal Spaanse kwekers is voor deze gelegenheid 'hofleverancier'. Wesseling uit Aalsmeer is door een van zijn klanten in Madrid gevraagd de bloemen te leveren. Voor deze gelegenheid zijn de bloemen op water per vrachtauto vanuit Nederland vervoerd om de beste kwaliteit te garanderen. De bloemversieringen worden in de dagen voor het huwelijk voorbereid op de vestiging van Wesseling in de Spaanse hoofdstad. De afwerking vindt plaats nadat de bloemstukken en bijzondere arrangementen in de 'Cathedral de la Almudena', het 'Palacio Real' en het 'Palacio del Pardo' zijn geplaatst.

Ook langs de route die de bruidsstoet zal afleggen zijn Nederlandse bloemen aangebracht. In samenwerking met de gemeente Madrid zijn aan weerszijden van de Paseo del Prado (tussen het Plaza Libeles en het Plaza Canovas del Castillo) in totaal 17.000 bloemen verwerkt in dertig bloembedden. Een cadeau van de Nederlandse ambassade, het in Spanje gevestigde Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse sierteeltsector.