PvdA Utrecht

Afdeling Utrecht

PERSBERICHT
21-05-2004

Van Fort Europa naar Fair Europa

"Er rust op Balkenende en het parlement de zware verantwoordelijkheid om tijdens het Nederlands voorzitterschap van EU een stap te doen naar een Fair Europa", zegt Emine Bozkurt, PvdA-kandidate voor de Europese verkiezingen van 10 juni. Eerlijke rechten en verplichtingen voor scholing, werk, gelijkheid van man en vrouw zijn niet gebaat bij een angstig Fort Europa, maar doordacht en transparant binnen-, buitenlands integratiebeleid. En dat betekent ook dat onder strenge voorwaarden Turkije lid kan worden van de EU. Op 22 mei zal Bozkurt deze boodschap uitdragen tijdens haar werkbezoek in Utrecht, waar zij ondermeer een toespraak houdt in het stadhuis en de Moskeeën op de Damstraat, Lombok en de Thorbeckelaan, Ondiep.

In het in december 2004 vastgestelde verkiezingsmanifest stelt de PvdA dat Europa en haar lidstaten snel moeten bepalen waar ze economisch wil staan in deze globale wereld. En vervolgens moet er ook gehandeld worden. Niet meer investeren in een zinloze migratie van ongeschoolden, maar tijdelijke verblijfsvergunningen voor gewenste arbeidsmigranten via een Green Card. Veel aandacht voor de integratie in de arbeidsmarkt van jonge autochtone en allochtone mannen en vrouwen die nu tussen wal en schip lijken te vallen. Zo'n heldere beleid is voor Nederlanders, Europeanen en niet-Europeanen duidelijker dan nu. "We zijn een migratieland, maar laten we dit dan erkennen, en niet halfslachtig handelen." Helder economisch, scholing en arbeidsmigratiebeleid is fair beleid.

Europa heeft een belangrijke rol. Er zijn tal van programma's zoals het ESF, die zorgen voor een versterking van de arbeidsmarktpositie van kansarmen. Utrecht heeft daar eind jaren negentig flink van gebruik gemaakt. "Te vaak is niet herkenbaar dat Europese beleid en gelden voor een lokale versterking zorgen", zegt Bozkurt. Het is mijn taak om deze informatie te verzorgen.

Meer informatie over het werkbezoek
www.pvda-utrecht.nl of www.eminebozkurt.nl
rgoetgeluk@freeler.nl, 06-41675317 (campagneleider Utrecht) e.bozkurt@chello.nl, 06-51134150

---- --