ChristenUnie


Publicatie manuscript parlementaire enquête na tien jaar Kamerlidmaatschap Zaterdag 22 Mei 2004 - 00:04

IRT-DAGBOEK André Rouvoet op internet

Tien jaar geleden, op 17 mei 1994, werd André Rouvoet geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer. Precies een week later hield hij zijn maidenspeech. Over de IRT-affaire. Rouvoet: Eerlijk gezegd had ik toen nauwelijks een idee waar dat over ging. De medewerkers moesten me uitleggen dat IRT stond voor Interregionaal Recherche Team. Vanzelfsprekend had ik er op dat moment geen vermoeden van dat deze afkorting mij nog heel lang zou bezighouden. Tien jaar na zijn entree in de Tweede Kamer en vijf jaar na de presentatie van het rapport van de Commissie Kalsbeek acht Rouvoet het moment gekomen voor een publicatie van zijn IRT-DAGBOEK. Op www.christenunie.nl en www.andrerouvoet.nl verschijnt er elke week een nieuwe aflevering.

Een half jaar na zijn installatie als lid van de Tweede Kamer werd André Rouvoet lid van de Parlementaire Enquêtecommissie Opsporingsmethoden, onder voorzitterschap van Maarten van Traa. Twee jaar later werd hij vice-voorzitter van de Commissie Kalsbeek, die het werk van de Enquêtecommissie moest gaan evalueren.

In februari 1996 bleek er bij mee dan één uitgever belangstelling te bestaan voor de dagboekaantekeningen van Rouvoet. Hoewel er een compleet manuscript op de plank lag, was er een belangrijke reden om niet tot publicatie over te gaan: net op dat moment werd de Commissie Kalsbeek in het leven geroepen. Rouvoet: Het uitgeven van mijn dagboekaantekeningen, waarmee natuurlijk ook een kijkje achter de schermen van een parlementaire-enquêtecommissie wordt gegeven, zou het werk van die commissie kunnen bemoeilijken. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder. Dit lijkt mij een goed moment om mijn dagboekaantekeningen uit die spannende tijd van de enquête voor een groter publiek beschikbaar te maken.

> Naar het dagboek

---