PERSBERICHT - 2004-05-07

Hongarije, Tsjechië, Polen en Slowakije presenteren zich op 24 mei

Persuitnodiging toeristische workshop vier nieuwe EU-landen

Op 24 mei 2004, vanaf 10.30 uur, zal er een ontmoeting plaatsvinden tussen Nederlandse touroperators en vertegenwoordigers van toeristische organisaties uit Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië. De informatiedag wordt georganiseerd door de verkeersbureaus uit de desbetreffende landen en zal plaatsvinden in het Carlton President hotel te Utrecht (adres: Floraweg 25, 3542 DX Utrecht). Tijdens de persconferentie zullen, naast de directeuren van de Verkeersbureaus en de vertegenwoordigers van de Handelsafdelingen ook de Ambassadeurs van de vier landen hun opwachting maken.

Programma 24 mei
10.30 Ontvangst in de Exchange Lounge, Hotel Carlton President te Utrecht/Maarssen
11.00 Opening workshop
11.30 - 13.00 Deel I workshop
12.00 - 13.00 Persconferentie, visie op de toekomst en vragen 13.00 Lunch
14.00 Deel II workshop
16.00 Cocktail
17.00 Afsluiting

Doel van de Informatiedag
De informatiedag is gericht op alle Nederlandse touroperators die zich op deze markt willen begeven of hun bestaande aanbod willen uitbreiden. Tijdens de workshop zullen er vertegenwoordigers van toeristische organisaties uit de nieuwe EU lidstaten Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechiio aanwezig zijn. Te denken valt aan hotelketens, (gespecialiseerde) reisorganisaties en incentive houses, incoming agencies en de nationale en low-cost luchtvaartmaatschappijen Vorig jaar hadden we meer dan 125 Nederlandse participanten, hiermee is dit één van de grootste toeristische workshops van Nederland.

Nieuw toerisme
Investeren in het nieuwe Europa wordt steeds aantrekkelijker, zeker nu na de toetreding tot de EU op 1 mei 2004. Naast de zakenreizen en vrije tijds-vakanties naar de bekende trekpleisters zoals de hoofdstad Praag in Tsjechiio, Hoge en Lage Tatra in Slowakije, het Balatonmeer en Boedapest in Hongarije en Auschwitz en Krakau in Polen raken de 4 landen hun imago als Oostblokland geleidelijk kwijt. Ook cultuur-, wijn-, en kuurreizen raken steeds meer in zwang, net zoals actieve vakanties als fietsen, watersport en paardrijden. Uit cijfers van de Nederlandse touroperators blijkt dat de 4 landen elk jaar weer meer toeristen trekken uit Nederland.

Toerisme in het verleden
Sinds de val van het communisme heeft het toerisme in deze landen een revolutionaire verandering ondergaan. Toeristen trokken er massaal op uit om deze onbekende landen te ontdekken. Nederlanders nemen hier een prominente plaats in. Zo nam Nederland in 2003 de derde plaats in van het totale aantal overnachtingen in Hongarije, in Tsjechië behoren Nederlanders al enige jaren tot de top 5 van buitenlandse bezoekers, ook Polen staat hoog op de tweede plaats van het Nederlandse vakantielijstje en Nederlanders vinden we in Slowakije op de zesde plaats. En steeds meer Nederlanders vinden hun weg naar dit nieuwe Europa, waar eigenlijk het oude Europa beter bewaard is gebleven dan in West-Europa. De Visegrád landen vormen nu de schatkist van heel Europa met een rijke historie, ongerepte natuur gecombineerd met de laatste verworvenheden van de moderne tijd, het is alsof men een reis door de tijd maakt.

Welkom
Pers en media zijn van harte welkom op deze informatiedag, gedurende de gehele dag bestaat de mogelijkheid om op informele wijze opnames c.q. interviews te maken met de aanwezigen. Vertegenwoordigers van de media kunnen zich aanmelden door het terugsturen van onderstaand fax-formulier. Zij krijgen dan ook een lijst van aanwezigen toegestuurd via e-mail.

/////////////////////////

FAX AANMELDINGSFORMULIER
SVP retour op: 070-327 28 33

Bedrijfsnaam

Adres

Postcode Woonplaats

Telefoon Fax

Mobiel E-mail

Contact Dhr./Mw

Voor meer informatie en aanmeldingen:

Bart Gijsbers
Directeur Hongaars Verkeersbureau
Laan van N.O.I. 271
2593 BS Den Haag

tel. 070-320 90 92
fax: 070-327 28 33
e-mail info@hongaarsverkeersbureau.nl
internet: www.hongaarsverkeersbureau.nl