RUIMTELIJK PLANBUREAU
http://www.ruimtelijkplanbureau.nl

RPB: Denk niet te gemakkelijk over ontwikkelingsplanologie

Persbericht nummer 2, 24 mei 2004

Terecht wordt de ontwikkelingsplanologie steeds vaker omarmd als planningspraktijk naast de traditionele toelatingsplanologie. De toepassing van ontwikkelingsplanologie is echter geen eenvoudige zaak. Wordt hierover te gemakkelijk gedacht, dan dreigt al snel het gevaar dat de betrokken actoren slappe compromissen sluiten die geen enkele meerwaarde hebben ten opzichte van de bestaande situatie.

Dit is de centrale boodschap uit de studie 'Ontwikkelingsplanologie. Lessen uit en voor de praktijk', die het Ruimtelijk Planbureau vandaag publiceert. Het eerste exemplaar van deze studie werd tijdens een bijeenkomst in Nieuwspoort door RPB-directeur Wim Derksen aangeboden aan de voorzitter van het Interprovinciaal Overleg, de heer Jan Franssen. Met deze studie wil het RPB handreikingen bieden om ontwikkelingsplanologie, naast de traditionele toelatingsplanologie, tot een succes te brengen. Waarop moet men bij ontwikkelingsplanologie zoal letten? In deze studie trekt het RPB lessen uit de praktijk, in Nederland en elders.

Zo leert die praktijk dat het belangrijk is om de ontwikkelingsplanologie te richten op het realiseren van innovaties, om de juiste mensen met de juiste vaardigheden in te schakelen en brede groepen van overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en burgers al in een vroeg stadium bij het overleg te betrekken. Bovendien moeten conflicten niet worden vermeden maar juist hanteerbaar worden gemaakt.

Hiernaast beveelt het Ruimtelijk Planbureau aan werk te maken van financiële verevening in de regio, een provinciaal voorkeursrecht of een provinciale grondbank. Ook valt te denken aan een vliegende brigade die de regionale partijen ondersteunt wanneer belangrijke knelpunten en uitdagingen ontstaan. Dit voorkomt dat in elke regio afzonderlijk het wiel opnieuw wordt uitgevonden. De rijksoverheid kan zo bevorderen dat de regio's meer mogelijkheden krijgen om werk te maken van ontwikkelingsplanologie.

Ontwikkelingsplanologie. Lessen uit en voor de praktijk, Ed Dammers, Femke Verwest, Bastiaan Staffhorst, Wigger Verschoor (2004), Ruimtelijk Planbureau, Rotterdam: NAi Uitgevers. ISBN 90 5662 374 5. Prijs 22,50 euro. Te bestellen bij de boekhandel of via NAi Uitgevers, telefoon 010 2010 133


-0-0-0-

Voor een recensie-exemplaar (uitsluitend voor pers) of meer informatie:
Ruimtelijk Planbureau, Bureau Communicatie, Ilse Heemskerk, telefoon
070 3288 746 of 0652 671626; heemskerk@rpb.nl.


24 mei 04 10:30