Gemeente Den Haag

mei 2004
Opvangvoorzieningen voor harddruggebruikers (19 mei)

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om aan het Zieken 107 in de Stationsbuurt een tweede opvangvoorziening voor harddruggebruikers (gebruikersruimte) te vestigen. De eerdere keuze voor de locatie Van der Vennestraat 85 blijft gehandhaafd. Dat schrijven burgemeester Deetman en wethouder Klijnsma in een brief aan de betrokken raadscommissies.

De brief bevat een nadere toelichting op de beweegredenen om gebruikersruimten te vestigen, de keuze voor de wijken en de zoektocht naar locaties. Tijdens de commissievergadering op 14 januari jl. over de gebruikersruimte Schilderswijk werden hierover nadere vragen gesteld. Ook werd verzocht om meer duidelijkheid over een tweede locatie.

Het college wil gebruikersruimten realiseren in wijken waar het gebruik van harddrugs het meest hardnekkig en overlastgevend is. Dat geldt m.n. voor de Schilderswijk en het Oude Centrum/Stationsbuurt. Gebruikersruimten zijn bedoeld om de drugsoverlast op straat te verminderen en de zorg voor harddruggebruikers verbeteren. Zowel in de Schilderswijk als in de Stationsbuurt is een groot aantal locaties onderzocht. De panden van der Vennestraat 85 en Zieken 107 bleken het meest geschikt.
Gemeente, politie en Parnassia hebben goede afspraken gemaakt over de veiligheid in en rond de gebruikersruimtes. Per ruimte komt een begeleidingscommissie met vertegenwoordigers vanuit de buurt, politie, Parnassia en gemeente.

In het pand Zieken 107 zijn momenteel diverse voorzieningen gevestigd voor daklozen en verslaafden (o.a. drugspastoraat, inloopspreekuur, daklozenloket GGD en medicinale methadonverstrekking). Deze voorzieningen zullen verhuizen naar het pand Laan van Meerdervoort 98. Tot voor kort was hier het passantenverblijf van de Kesslerstichting gevestigd.

De opvangvoorziening aan het Zieken kan in het eerste kwartaal van 2005 in gebruik worden genomen. De opvangvoorziening aan de Van der Vennestraat zal zo spoedig mogelijk daarna open gaan. Een jaar na opening wordt geëvalueerd wat de effecten zijn van de opvangvoorziening en of de doelstellingen zijn gehaald.