Gemeente Maassluis

Persberichten

24-5-2004

Gratis gft-compost bij Maassluise Milieustraat

Alle inwoners van Maassluis kunnen vanaf deze week, zolang de voorraad strekt, bij de Milieustraat aan de Heldringstraat 6 een gratis zak gft-compost van 20 liter ophalen. Deze compost is gemaakt van apart ingezameld groente-, fruit- en tuinafval (gft) en is zeer goed bruikbaar als bodemverbeteraar in de tuin of in de balkonbak. De actie is bedoeld om de Maassluizers te bedanken voor hun inspanning het afval gescheiden in te leveren en om te laten zien dat het wel degelijk zinvol is om het gft-afval apart te houden. Er wordt immers een nuttig product van gemaakt en het gft-afval hoeft niet de verbrandingsovens in.

Groente-, fruit- en tuinafval
Gft-afval is organisch afval dat gecomposteerd kan worden. Dat betekent dat alleen afval dat kan verteren in de groene afvalcontainer mag. Bijvoorbeeld etensresten, schillen en doppen, eierschalen, koffiefilterzakjes en theezakjes, snijbloemen, kamerplanten (zonder kluit), gras, stro, bladeren en klein snoei-afval. Niet in de groene gft-container mogen luiers, melk- en sappakken, plastic zakjes, as van open haard of barbecue, stofzuigerzakken (met inhoud) en groot snoeihout en stronken. Dat soort afval verteert immers niet en verstoort dus het composteringsproces.

Milieustraat
Overigens kunnen inwoners van Maassluis bij de Milieustraat niet alleen terecht om gratis gft-compost op te halen. Zij kunnen er ook direct hun eigen afval inleveren. Bij de Milieustraat kan gescheiden worden ingeleverd: klein chemisch afval, gft-afval, huisvuil, grof vuil, (snoei)hout, papier en karton, ijzer en metalen, glas, textiel, al dan niet herbruikbaar puin (maximaal 1 m3 per keer en 3m3 per maand), asbesthoudend materiaal (op afspraak en onder bepaalde voorwaarden), elektrische en elektronische (huishoudelijke) apparaten zoals tvs, radio, computers, koelkasten, wasmachines, gasfornuizen, magnetrons, broodroosters, scheerapparaten, föhns enzovoorts. Deze service geldt alleen voor inwoners van Maassluis, dus denk om een legitimatiebewijs.
De Milieustraat aan de Heldringstraat 6 is zes dagen per week geopend: maandag t/m donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 15.30 uur, vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Voor meer informatie kan men bellen met de reinigingsdienst van de gemeente Maassluis, telefoon 5916741.