Gemeente Nieuwegein

Voorjaarsnota 2004: fors lagere rijksbijdrage

Het college van Burgemeester en Wethouders presenteert vandaag de Voorjaarsnota 2004. Deze nota geeft het financieel perspectief voor 2004, geeft een vooruitblik op de periode 2005 - 2008 en schetst de financiële taakstelling voor het proces Nieuwegein kiest!

Het perspectief voor 2004
Een groot deel van de inkomsten van de gemeente bestaat uit de Algemene Uitkering van het Rijk. Dit jaar is die rijksbijdrage 847.534 euro lager dan verwacht. Daarnaast heeft de gemeente te kampen met een aantal tegenvallers die in totaal zo'n 380.000 euro bedragen. Deze tegenvallers hebben betrekking op bijvoorbeeld hogere verzekeringspremies, vermindering van de rijksbijdragen voor ID-banen, de invoering van de nieuwe Bijstandswet en hogere loonkosten door functiewaardering vanwege de reorganisatie van de brandweer. Ook moeten er onverwachte kosten worden gemaakt voor de vervanging van de platte brug in Vreeswijk en de brug over het inundatiekanaal. Bij de reconstructie van de Oude Sluis Vreeswijk bleek dat de bruggen in zeer slechte staat waren. Verder waren er onverwacht hoge kosten voor het samenvoegen van de sociale recherche van Nieuwegein en Maarssen. Ook voor de wethouderspensioenen moest onverwacht veel meer worden gereserveerd.
In totaal ziet het college zich dus geplaatst voor een tekort van circa 1,2 miljoen euro.

Voorstel aan de raad
De tegenvallende inkomsten uit de Rijksbijdrage kunnen in dit lopende begrotingsjaar niet worden opgevangen. Het college stelt voor om dit tekort in eerste instantie te laten staan in afwachting van nadere ontwikkelingen. Indien het negatieve saldo blijft bestaan wordt dit bij de jaarrekening uiteindelijk verrekend met de vrije algemene reserve. De andere tegenvallers van 380.000 euro wil het college oplossen door een uitgavenstop in te voeren. De gebruikelijke taken worden vanzelfsprekend gewoon uitgevoerd. Maar een aantal projecten zal niet of later van start gaan. De gemeentelijke organisatie is bezig (verdeeld over de verschillende raadsprogramma's) hiervoor voorstellen te maken. Het college stelt voor dit jaar geen ruimte te maken voor nieuw beleid. Wel zal geld dat in de vorige begroting is vrijgemaakt, besteed worden aan bijvoorbeeld het versterken van het vrijwilligerswerk, het verbeteren van het Integraal Veiligheidsplan en de actualisatie van de bestemmingsplannen.

Meerjarenperspectief
Niet alleen de begroting 2004 laat een negatief beeld zien, hetzelfde geldt voor het beeld vanaf 2005, want de teruglopende rijksbijdrage werkt structureel door. Dit perspectief kan nog nadeliger uitpakken als de aangekondigde rijksbezuinigingen worden doorgevoerd. De rijksbezuinigingen hebben direct invloed op de hoogte van de rijksbijdrage. De gemeenten moeten daarom binnen die systematiek even hard mee bezuinigen.

Nieuwegein Kiest!
In de Voorjaarsnota presenteert het college een financiële taakstelling voor het project Nieuwegein Kiest. Het bedrag is opgebouwd uit zaken die het college de komende jaren wil realiseren en het hiervoor gemelde meerjarenperspectief. De taakstelling die aan het proces Nieuwegein Kiest! wordt opgelegd is 6,2 miljoen euro. Dit is geen bezuiniging, maar bedoeld om geld vrij te maken voor verdere investeringen in de stad. Te denken valt aan wegen, tunnels en viaducten, de Binnenstad en de Stadswachten. Het college stelt voor om van de totale ombuigingen 1,5 miljoen euro deels ten laste van de reserves te brengen en deels te financieren uit hogere belastingen. Hoe de verdeling precies wordt, is nog niet bekend. Daarvoor zal in de begroting van 2005 een voorstel worden gedaan. 4,7 miljoen euro zouden dan moeten worden omgebogen in de begroting.
Het college heeft al op alle raadsprogramma's een taakstelling gelegd. Deze taakstelling is hoger dan het benodigde bedrag, omdat het college de raad ook nog wat keuzemogelijkheden wil voorleggen. In de Keuzenota die eind dit jaar verschijnt, zullen hiervoor concrete voorstellen worden gedaan. De gemeente moet flink investeren om de kwaliteit van de stad te bewaren en te verbeteren. Het project Nieuwegein Kiest! moet naast een visie op de stad en een mening over het daarbij passende voorzieningenniveau ook een nieuwe invulling van de verschillende verantwoordelijkheden opleveren.

Invoerdatum 24-5-2004