Politie Limburg-Noord

Politie en partners pakken gezamenlijk de veelplegers aan

Datum: 24-05-2004 Tijd bericht: 09:02 Plaats: Limburg-Noord

Met het tekenen van het convenant "aanpak veelplegers in Noord en Midden Limburg" onderstrepen de verschillende partners het belang van samenwerking. Samen willen de partners komen tot een effectievere bestrijding van jongeren die keer op keer in de fout gaan. De verschillende instanties helpen elkaar met als doel de veelplegers van de straat te houden. Justitie, jeugdhulpverlening, politie en andere instanties die zich met jeugd bezighouden willen hun aanpak beter op elkaar laten aansluiten.

De regio Limburg-Noord telt zes jeugdige veelplegers en 70 jeugdige meerplegers. Jeugdige veelplegers zijn jongeren van 12 t/m 17 jaar die in totaal meer dan vijf processen verbaal op hun naam hebben staan. Eén daarvan moet gedateerd zijn in het peiljaar. Jeugdige meerplegers zijn jongeren van 12 tot 17 jaar die twee tot vijf processen verbaal op hun naam hebben staan waarvan een in het peiljaar. Naast deze twee groepen onderscheidt de politie nog de harde kern jongeren. Dit zijn jongeren tussen 12 en 24 jaar die in het peiljaar twee zware delicten hebben gepleegd en in de jaren ervoor drie processen verbaal op hun naam hebben staan. Harde kern jongeren zijn ook degenen die in het peiljaar minstens drie zware delicten hebben gepleegd. Zware delicten zijn bijvoorbeeld afpersing, diefstal met geweld, woninginbraak en heling. De regio Limburg-Noord telt 113 harde kern jongeren. Uit alle drie de categorieën komt de grootste groep uit de gemeente Venlo. Respectievelijk zijn dit 5 (jeugdige veelplegers), 22 (jeugdige meerplegers) en 31 harde kern) jongeren uit Venlo. Met name op het gebied van de jeugdige veelplegers voert de regio Limburg-Noord een actief beleid.

Op maandag 24 mei organiseert de politie Limburg-Noord het congres "Qua jongens en Qua meisjes". Het congres wordt georganiseerd ter ere van het tienjarig bestaan van de regiopolitie. Tijdens dit congres staat jeugd en jeugdcriminaliteit in Noord en Midden Limburg centraal. Skaters, alto's, nerds, gabbers, gothics, punkers, kakkers. De jeugd heeft vele gezichten. Tijdens het congres gaat het over de jeugd in Noord en Midden Limburg. De statistiek zegt dat 97% van hen deugt. Wat doet de rest? Tijdens het congres spreken ervaringsdeskundigen vanuit verschillende organisaties over hun aanpak. Ook wetenschappers en politici komen aan het woord. Een belangrijk moment is het ondertekenen van het convenant. Alle partners die gaan samenwerken zetten om 10.30 uur hun handtekening onder de gemaakte afspraken. De verschillende partners zijn: Arrondissementsparket Roermond, Reclassering Nederland, gemeenten Venlo, Roermond, Weert en Venray, Raad voor Kinderbescherming Midden en Noord Limburg, Bureau Jeugdzorg Limburg, Justitiële verslavingszorg Limburg, Penitentiaire Inrichtingen Zuid-oost, Forensisch Psychiatrische Dienst Roermond, bureau Halt en de Politie Limburg-Noord.