HOGESCHOOL INHOLLAND

Opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness bij INHOLLAND Alkmaar

Goedkeuring Ministerie LNV

Opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness start bij Hogeschool INHOLLAND Alkmaar

Alkmaar Hogeschool INHOLLAND heeft goedkeuring ontvangen de opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness in Alkmaar aan te bieden. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit heeft hiervoor goedkeuring gegeven. INHOLLAND Alkmaar biedt de opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness per 1 september 2004 aan. In de provincie Noord-Holland zijn geen hbo-opleidingen op dit voor de provincie belangrijke kennisgebied.

De opleiding B&A richt zich op de gehele keten van de agri- en foodbusiness en vooral op de economische, logistieke en bedrijfskundige kant. De agri- en foodbusiness heeft in Noord-Holland een substantiële omvang, in West-Friesland al 1,5 miljard, en er liggen kansen voor verdere groei. Deze kansen kunnen alleen worden gerealiseerd wanneer de juiste professionals tijdig zijn opgeleid. Noord-Holland ontbeert een passend hbo-aanbod voor de agri- en foodbusiness.

De aanvraag voor een Bedrijfskunde & Agribusiness opleiding was voorbereid in nauwe samenwerking met het AOC Clusius en werd onder andere ondersteund door: WLTO, Rabobank Kop van Noord-Holland, Gemeente Alkmaar, LTO Nederland en KvK Alkmaar.

Hogeschool INHOLLAND heeft dankzij de fusie van twee jaar geleden het voordeel van schaalvergroting en kan tegelijkertijd, zoals in dit geval, de opleidingen regionaal verankeren. Door jarenlange ervaring met B&A in Delft kan de hogeschool deze opleiding stevig in Alkmaar neerzetten.

Daarbij streeft INHOLLAND naar een soepele overstap van een mbo-opleiding naar een aansluitende hbo-opleiding. De opleiding B&A kent een driejarig doorstroomprogramma voor mbo-studenten met de juiste vooropleiding. Voor andere mbo-opleidingen bestaan eveneens verkorte programma s. INHOLLAND zal gaan werken aan een convenant met het Clusius College voor doorstroom van mbo naar hbo.

Het percentage wo- en hbo-opgeleiden in Noord-Holland Noord en West-Friesland ligt beneden het landelijke gemiddelde. Hierdoor heeft het bedrijfsleven de noodzaak onderkend om hun steun uit te spreken voor het starten van een opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness (B&A) in de regio. Het verlies aan talent is een belemmering bij het verder benutten van deze kansen.

In de provincie Noord-Holland is de agrarische sector prominent aanwezig en zijn agrarische productie en de bijbehorende ketens van groot economisch belang. In de toekomst zal er zich in de agrarische sector schaalvergroting voordoen. Hierdoor zal de aard van het werk veranderen en zullen in de toekomst hogere eisen worden gesteld aan medewerkers, inclusief een hoger opleidingsniveau.

einde persbericht

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u bellen met: Niels Pols, 06-52375713 of met René Bastiaans, 06-52375758.

25 mei 04 16:33