Gemeente Amsterdam

Onderzoek geeft inzicht in problemen Antillianen en Arubanen

26 mei 2004 - Zuidoost

Het onderzoeksrapport `Monografie Antillianen en Arubanen in Amsterdam' wordt vanmiddag gepresenteerd. Dit onderzoeksrapport geeft een veel preciezer beeld over de aard en de omvang van de maatschappelijke problemen van Antilianen en Arubanen in Amsterdam. De oorzaak van de problemen en de samenhang daartussen. Het onderzoek naar de leefwereld en problematiek van Antillianen en Arubanen in Amsterdam is opdracht van het stadsdeel Zuidoost uitgevoerd door het Bureau Onderzoek en Statistiek.

Het onderzoek wijst uit dat een op de vijf Antillianen in de hoofdstad te kampen heeft met hardnekkige en langdurige problemen. Deze groep heeft vaak meerdere problemen tegelijk op het gebied van wonen, werk, inkomen, taal, onderwijs en opvoeding. Zo blijkt dat vorig jaar 19% van de Antilliaanse scholieren het onderwijs zonder startkwalificatie verlieten. De Citoscore van Antilliaanse jongeren ligt onder het gemiddelde en het schoolverzuim is hoog. Een aanzienlijk deel van de Antillianen die in Nederland komt wonen, schrijft zich niet in in het bevolkingsregister. Hierdoor hebben zij geen uitzicht op een plaats op de arbeidsmarkt, vervolgopleidingen of recht op een uitkering en andere sociale voorzieningen. Het vinden van een woning of inschrijfadres is voor velen een probleem. Het onderzoeksrapport wordt vanmiddag door portefeuillehouder Welzijn, Hans Res, overhandigd aan het Antilliaans en Arubaans participatieorgaan SABANA.

In 2001 heeft de gemeente Amsterdam in overleg met stadsdeel Zuidoost besloten het vierjarig stedelijk project Antillianen en Arubanen (AA project) onder regie van het stadsdeel uit te laten voeren. Doel van dit project is de verbetering van de positie van Antillianen en Arubanen. Binnen de uitvoering van het AA project zijn tot nu toe vele projecten en initiatieven opgezet op het gebied van woonbegeleiding, maatschappelijke dienstverlening, inburgering, toeleiding naar werk, jongerenwerk, opvoedingsondersteuning, huiswerkbegeleiding en participatie. Uit het onderzoeksrapport komt de investering middels deze projecten ook duidelijk naar voren. De positie van een deel van de gemeenschap is de afgelopen jaren niet verslechterd. Het rapport biedt extra handvatten om het beleid dat tot nu toe is gevoerd verder aan te scherpen.

De rijksfinanciering van het AA project houdt echter eind dit jaar op. Hierdoor ontstaat het risico dat het aanbod dat het stadsdeel voor de doelgroep heeft ontwikkeld in zijn geheel moet worden stopgezet. Gezien de ontwikkelingsfase waarin de doelgroep zich bevindt, acht het stadsdeelbestuur het niet wenselijk om eind van het jaar te stoppen met de gerichte aandacht en ondersteuning van de AA gemeenschap. Het stadsdeel is dan ook van mening dat de gemeente Amsterdam en het rijk aanvullende gelden ter beschikking moeten stellen voor de voortzetting van essentiële onderdelen van het AA project. Het stadsdeel zelf komt op korte termijn, nog voor het zomerreces, met een plan (Stappenplan Verankering AA project) met aanbevelingen over de verankering van de ontwikkelde projectonderdelen binnen reguliere beleidskaders na 2004.

Verantwoordelijk portefeuillehouder Welzijn, Hans Res, vindt een programmatische aanpak voor de Antilliaanse gemeenschap ook na 2004 noodzakelijk. " De problemen die een deel van de Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap heeft hebben we nu goed in beeld. Deze problemen zijn weerbarstig, complex en van lange duur. Voorzetting van de lijn die we in 2001 hebben ingezet is daarom zonder twijfel noodzakelijk. We moeten ons vooral ook richten op de 2600 jongeren die in de gevarenzone zitten. Hen kunnen we niet in de steek laten."

© Gemeente Amsterdam