Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Consumentenorganisaties woedend op NS over verkoopstop strippenkaart

De consumentenorganisaties in het LOCOV zijn woedend op de NS over de aankondiging dat de strippenkaart per 1 januari niet meer aan het stationsloket verkrijgbaar zal zijn. Onder druk van de consumentenorganisaties had NS eerder afgezien van deze verkoopstop. Nu, een jaar later, wil NS alsnog de verkoop van de strippenkaart aan het loket staken. Het openbaar vervoer moet worden beschouwd als één systeem, maar als het aan de NS ligt moeten reizigers straks voor verschillende kaartjes naar verschillende verkooppunten, in plaats van dat zij alles bij het zelfde loket kunnen kopen. Volgens de consumentenorganisaties legt NS hiermee opnieuw zijn desinteresse voor goed en aantrekkelijk openbaar vervoer aan de dag.

Er zijn volgens de consumentenorganisaties in het LOCOV (ANWB, Consumentenbond, Reizigersvereniging ROVER, Chronisch Zieken- en Gehandicaptenraad, Samenwerkende Ouderenbonden CSO en Fietsersbond) nog meer redenen waarom het stopzetten van de strippenkaartverkoop aan het NS-loket onjuist is. De NS heeft eerder aangegeven, niets te willen wijzigen in de geldigheid van de strippenkaart op spoortrajecten "omdat binnenkort de OV-chipkaart zal zijn ingevoerd". Niets wijzigen betekent ook de verkrijgbaarheid onveranderd laten, zo vinden de consumentenorganisaties. Servex-dochter Kiosk wil de verkoop van de strippenkaart overnemen. Maar er zijn nogal wat stations die wel een loket hebben, maar geen Kiosk. Bovendien hebben Kiosks meestal andere openingstijden dan het NS-loket. De reiziger verwijzen naar een in de buurt gelegen postkantoor kenschetst de minachting van de NS voor zijn klanten. Enkele jaren geleden staakte de NS de verkoop van de strippenkaart uit de automaat. Dat was toen ook al een probleem, maar de strippenkaart kon tenminste nog aan het loket worden gekocht. Wanneer de NS hier ook mee stopt, dienen de strippenkaarten weer in de automaat verkrijgbaar te zijn.

De consumentenorganisaties zullen er bij de NS met klem op aandringen, dat ook na 1 januari 2005 de strippenkaart gewoon aan het loket verkrijgbaar blijft.
Amersfoort, 25 mei 2004

---