Socialistische Partij

Radio Symphonie Orkest moet blijven - Jan Marijnissen bij protestactie in Concertgebouw

28-05-2004 * Het voorstel van staatssecretaris Van der Laan (OCW) om het Radio Symfonie Orkest op te heffen is onbegrijpelijk. De bewindspersoon hakt daarmee genadeloos in op het hoogwaardige en gerenommeerde Nederlandse orkestenbestel. SP-Kamerlid Fenna Vergeer zet alles op alles om dit besluit terug te draaien.

Ondanks het advies van de Raad voor Cultuur om het voorstel van de publieke omroep over te nemen en te kiezen voor een fusiemodel, heeft de staatssecretaris resoluut besloten het gehele RSO op te heffen. Vergeer: "Dit kille besluit leidt tot een keiharde verschraling van ons orkestaanbod. Er is een prima alternatief voorhanden, waarbij minder topmuzikanten hun baan verliezen en waarbij het besluit minder onomkeerbaar is. Daarom snap ik niet waarom zij nu zo onverbiddelijk is. Er is geen enkel inhoudelijk argument om het RSO op te heffen".

Opheffing van het RSO levert 6,5 miljoen euro op. Het is extra schrijnend om dat te vernemen in de week waarin de graaicultuur bij de top van OCW naar buiten kwam. Volgens de algemene rekenkamer is er bij OCW zelfs voor EUR 192 miljoen aan onvolkomenheden ontdekt in de financiën van het ministerie.

Niet alleen in de Tweede Kamer zal de SP zich inzetten voor het behoud van het RSO orkest, maar ook daarbuiten. Jan Marijnissen spreekt op zaterdag 29 mei over de bezuinigingen op het Radio Symfonie Orkest in het Concertgebouw te Amsterdam (vanaf 14.00 uur). Het gehele `protestconcert' is live te volgen via Radio 4. 's Avonds spreekt hij van 19.00-20.00 uur in het kunst- en cultuurprogramma 'Opium' van de AVRO op Radio 1.