MONUMENTENZORG

RDMZ: Rapport 'Veiligheid in kerken'

PERSBERICHT
Zeist, 24 mei 2004

9)De Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) presenteert op vrijdag 28 mei een publicatie over de brand- en inbraakpreventie in monumentale kerken, onder de titel Veiligheid in Kerken. De publicatie wordt om 16.30 uur in de Kardinaal Alfrinkzaal van het Philosophicum Dijnselburg, Amertfoortseweg 10 te Zeist overhandigd aan Dr. B. Plaisier, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en aan Mgr. Dr. G.J.N. de Korte, hulpbisschop van het Aartsbisdom Utrecht van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK).

Na de rampen in Enschede en Volendam en de nieuwe bouwregelgeving is ook de brandveiligheid in kerken, op gemeentelijk niveau, sterk onder de aandacht gekomen.
Over de interpretatie van de ingewikkelde regelgeving blijken in de praktijk landelijk grote verschillen.
Als kenniscentrum op het gebied van de monumentenzorg heeft de RDMZ zelf het initiatief genomen voor deze publicatie. Het doel van de publicatie is om diverse oplossingen aan te reiken voor de vele onduidelijkheden en de verschillen in opvatting en toepassing, die o.a. bij gemeentelijke instanties en kerkbeheerderser op het gebied van brandveiligheid bestaan, te overbruggen. Daarbij gaat het zowel om de veiligheid van de gebruikers en bezoekers van kerken, als om het behoud van het cultuurhistorisch waardevolle gebouw zelf.

De publicatie wordt gratis verspreid onder alle kerken in Nederland.

Op verzoek kunnen wij de publicatie toezenden vanaf a.s. vrijdag.

Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met Bram van der Linden 030- 6983247 of b.vanderlinden@monumentenzorg.nl of Peter Doolaard 030-6983488; bij afwezigheid Mw. Marika Schnitker
030-6983267.

24 mei 04 17:36