Gemeente Utrecht


Secretarie
Bestuurscommunicatie
persbericht


WERKBEZOEK BURGEMEESTER BROUWER-KORF AAN DE DAALSE BUURT EN SCHAAKWIJK OP
28 MEI 2004.

Burgemeester A.H. Brouwer -Korf brengt op vrijdag 28 mei aanstaande een werkbezoek aan de wijk Noordwest. Centraal staan maatregelen van politie en gemeente ter bestrijding van overlast van verslaafden en jongeren; bij dit werkbezoek in het kader van openbare orde en veiligheid wordt ook gekeken welke maatregelen daartegen genomen zijn. Het werkbezoek begint om 13.30 uur. Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte welkom.

In 2003 is de buurtaanpak Pijlsweerd gestart. Eén van de uitgevoerde projecten is de aanpak overlast van verslaafden in de 1e Daalse Buurt. Daartoe zijn afspraken gemaakt tussen politite, gemeente, Centrum Maliebaan, wijkwelzijnsorganisatie Portes en woningbouwvereniging Mitros. Afspraken over verhoogd toezicht van de politie en toeleiding naar hulpverlening. Er is ook veel gebeurd in de omgeving: struiken zijn gesnoeid (om slapen en gebruiken daar tegen te gaan), onderdoorgangen van huizenblokken zijn afgesloten en op kale stukken openbare ruimte is groen aangeplant. Tijdens de wandeling zullen overlast én genomen maatregelen besproken worden met bewoners, politie, jongerenwerkers en leden van de wijkraad.

Tijdens het tweede deel van het werkbezoek staan jongeren en jongerenoverlast centraal. Jongeren klagen dat er te weinig te doen is voor hen; andere bewoners ervaren overlast van jongeren. Het Zwanenvechtplein is in 2002 heringericht; aan dat project waren activiteiten voor jongeren gekoppeld, vonden schoonmaakacties plaats en startte een buurtvaderproject. Ook het Grootmeesterplein is op die manier onder handen genomen. Beide pleinen worden bezocht en onderweg spreekt burgemeester Brouwer met betrokken buurtbewoners.

Programma werkbezoek

13.30 uur Wandeling, start op hoek van Nieuwe Daalse Straat en de Knipstraat (achter het Smakkelaarsveld) naar speeltuin De Duizendpoot
13.50 uur Presentatie Aanpak Eerste Daalse Buurt en gesprekken met bewoners
14.30 uur Wandeling van Zwanenvechtplein door Schaakwijk, eindigend in Infocentrum Zuilen a/d Vecht, Prins Bernhardlaan 54
Gesprekken met buurtouders
15.45 uur Afsluiting