GGD Rotterdam e.o.


Nigeriaanse kinderen in Rotterdam goed beschermd tegen polio

Vaccineren en goede hygiëne helpen tegen poliobesmetting

In diverse media is op donderdag 27 mei 2004 bericht over polio. Gesuggereerd werd dat Nigeriaanse kinderen in Rotterdam minder beschermd zouden zijn tegen polio dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wenst. Dit is onjuist.
In Rotterdam is 96% van de Nigeriaanse kinderen van 0 tot en met 13 jaar gevaccineerd tegen polio. De WHO hanteert een streefcijfer van 90%. Nigeriaanse kinderen in Rotterdam zijn daarmee goed beschermd tegen polio.
De GGD Rotterdam en omstreken en de Ouder en Kind zorg (de consultatiebureau's) voeren in de regio Rotterdam het Rijksvaccinatieprogramma uit. Dit programma regelt dat in Nederland kinderen in de periode tussen hun 0-de en 9-de jaar 6 keer een prik krijgen tegen difterie, kinkhoest, tetanus, en polio (de DKTP-prikken).
Bij een mogelijke besmetting van een kind dat 3 van de 6 DKTP-prikken heeft gehad, kan dit kind niet meer besmettelijk zijn voor de omgeving. Dit effect op het doorgeven van een besmetting begint al na een eerste prik. Vaccineren van zuigelingen en kinderen voorkomt daarmee dat de kinderen zelf ziek worden en voorkomt ook dat deze kinderen anderen besmetten. De GGD Rotterdam en omstreken adviseert ouders dan ook hun kinderen te allen tijde te laten vaccineren. Aan ouders van kinderen of andere mensen die niet, nog niet of niet volledig zijn gevaccineerd, adviseert de GGD Rotterdam en omstreken het volgende: poliobesmetting kan optreden via de ontlasting. Om poliobesmetting tegen te gaan is een goede hygiene na het toiletbezoek noodzakelijk.