Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave vrijdag 28 mei 2004

* HORECACONTROLES OUDE NOORDEN EN LISKWARTIER

ROTTERDAM - Politiepersoneel van de Wijkteams Oude Noorden en Liskwartier (district De Noordhoek) hield donderdagmiddag en
-avond op initiatief van de Deelgemeente Noord horecacontroles in de wijken het Oude Noorden en Liskwartier. Samen met collega's van Sociale Zaken, Uitvoeringsorganisatie WerknemersVerzekeringen (UWV), Belastingdienst, Vreemdelingenpolitie en Bijzondere Wetten werden twintig horecagelegenheden bezocht.
De controles waren met name voor Belastingdienst en UWV aanleiding om bij een groot aantal zaken nacontroles te gaan doen. In zes gevallen gebeurt dat door medewerkers van UWV op grond van werken met een uitkering. Voorts werd een Bulgaarse vrouw aangehouden, die al zeven maanden illegaal in Nederland verbleef. Volgende week zal zij naar haar land worden uitgezet. Door de politie werd in een aantal gevallen proces-verbaal opgemaakt omdat de exploitant niet in zijn zaak aanwezig was.


* MAN 'VERBOUWT' CAFÉ
VLAARDINGEN - Donderdagavond kort na middernacht hielden politiemensen van het Bureau Vlaardingen (district Waterweg) in de Vleersteeg een daar lopende 36-jarige Rotterdammer aan wegens zware mishandeling en vernieling. De Rotterdammer had eerder op de avond in een horecagelegenheid op de Westhavenkade het interieur 'verbouwd' door met barkrukken en andere voor het grijpen staande spullen te gooien en ook een koffiezetapparatuur op te pakken en dat naar de 24-jarige bardame te smijten. Aanleiding tot de vernieling en zware mishandeling was het feit dat de bardame de Rotterdammer, gezien diens agressiviteit, had verzocht het etablissement te verlaten.
Nadat de man was vertrokken belde de bardame de politie, die op zoek ging naar de Rotterdammer, die een uurtje later werd aangetroffen in de Vleersteeg, waar hij juist een café verliet. Omdat de man zich bij zijn aanhouding verzette en met de politiemensen op de vuist wilde, werd hij met pepperspray bespoten en vervolgens in het politiebureau ingesloten.


* RESTAURANT OVERVALLEN
ROTTERDAM - Vrijdagmorgen even voor twee uur werd door drie gemaskerde en met vuurwapens gewapende mannen een overval gepleegd op een restaurant aan de Voorhaven. De in de zaak aanwezige
37-jarige bedrijfsleider en een negentienjarige medewerkster, beiden uit Rotterdam, juist bezig met opruimen en afsluiten, werden bedreigd.
De beide slachtoffers werden vervolgens gekneveld en achtergelaten in een kantoortje. Nadat zij zich korte tijd later zelf hadden kunnen bevrijden en de politie alarmeerden waren de overvallers al verdwenen met een nog onbekend geldbedrag aan kasgeld.


* TWEE JEUGDIGE STRAATROVERS AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Donderdagavond kort na half negen werd op de Statensingel een veertienjarige jongen uit Rotterdam door drie knapen beroofd van zijn handtelefoon. Het slachtoffer achtervolgde hen nog enige tijd, maar verloor het drietal op de Walenburgerweg uit het oog.
Samen met een getuige en gealarmeerde politiemensen werd daarna in de politiewagen een onderzoek in de omgeving ingesteld. Op het Weena herkenden het slachtoffer en de getuige twee jeugdige berovers (dertien en veertien jaar en woonachtig in Rotterdam). Beiden werden daarop aangehouden en voor nader verhoor en onderzoek ingesloten. De derde verdachte, vermoedelijk nog in het bezit van de geroofde handtelefoon, werd niet meer aangetroffen.


* BROMFIETSCONTROLES
ROTTERDAM - Politiepersoneel van de districten De Noordhoek en Rotterdam-West hielden donderdagmorgen, -middag en -avond bromfietscontroles in het kader van het project Aanpak Scooter Overlast (ASO). Bij controles op de Adrianalaan en Ringdijk in Rotterdam-Noord werden in totaal 35 brommers en hun berijders gecontroleerd, waarbij 26 bonnen werden uitgeschreven voor onder meer teveel vermogen, geen helm op, geen bromfietscertificaat en geen verzekering. Eén brommer bleek technisch een wrak en werd voor vernietiging in beslag genomen.
Tijdens de controles, 's middags en 's avonds in Rotterdam-West, waar de te controleren brommers en hun berijders naar het politiebureau in de Duivenvoordestraat werden gedirigeerd, werden
22 vervoermiddelen onder de loep genomen. Hier werden 23 bekeuringen uitgedeeld en werden vier brommers, omdat de berijder niet was verzekerd, voorlopig in bewaring genomen.


* KASSAGRAAIER AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Vrijdagmorgen kort na half twee werd in een eetcafé aan de Schiedamseweg nog aanwezig personeel, dat aan het opruimen was, plotseling geconfronteerd met een man, die uit de handen van een 47-jarige medewerkster de kassa met inhoud griste. Vervolgens ging de man, die geen bedreigingen had geuit en niet was gewapend, er vandoor, maar werd enkele minuten later door surveillerende politiemensen op de Keileweg in zijn kladden gegrepen. De man, een veertigjarige Rotterdammer, werd voor nader verhoor en onderzoek ingesloten.


* HETERDAAD VOOR TWEE BEROVERS
ROTTERDAM - Donderdagavond even na middernacht was het voor twee Rotterdammer (18 en 21 jaar) een pure aanhouding op heterdaad, toen zij in de Justus van Effenstraat een 27-jarige Rotterdammer beroofden. Politiemensen van het district Rotterdam-West hoorden even tevoren geschreeuw en gingen op onderzoek uit, waarbij zij zagen dat beide berovers hun slachtoffer tegen een muur gedrukt hielden en hem aan het 'uitschudden' waren. De beide berovers werden aangehouden en voor nader verhoor en onderzoek ingesloten.


* AANPAK OVERLAST MAASHAVENGEBIED
ROTTERDAM - Personeel van de Wijkpolitie en Flying Squad hielden donderdagmiddag en -avond in het Maashavengebied een actie tegen overlast, waarbij ook werd meegereden in tram en metro. In totaal werden zeventien bekeuringen uitgeschreven voor onder meer openlijk drankgebruik, diverse verkeersovertredingen, tweemaal rijden zonder rijbewijs en onjuist aanbieden van grof vuil.


* MAN BEROOFD
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Donderdagavond omstreeks kwart over negen werd een 25-jarige man uit Capelle aan den IJssel op de Kerklaan beroofd.
Het slachtoffer wilde geld gaan storten bij een bank, toen hij bij het uit zijn auto stappen door een nog onbekende man werd benaderd. Onder bedreiging van een mes moest het slachtoffer zijn geld (zo'n tweeduizend euro) en mobiele telefoon afgeven. De dader reed vervolgens weg op een brommer in de richting van de Couwenhoekseweg.
De recherche van district Oost stelt een nader onderzoek in.