De Unie


Grontmij - CAO-overleg voorlopig uitgesteld

28 mei 2004 - Op 25 mei jl. heeft zoals aangekondigd overleg plaatsgevonden over de CAOs bij de Grontmij Groep. Het overleg is beperkt gebleven tot een eerste oriënterende bespreking. We hebben moeten vaststellen dat we nu niet verder kunnen praten, aangezien de partijen met een te verschillende insteek aan het overleg zijn begonnen.

De Unie heeft - in lijn met onze circulaire van 19 mei jl. slechts een beperkte inzet gedaan. Dit was een gecoördineerde actie van de bonden. We deden dit met het idee dat het voor de korte termijn niet verstandig en/of niet goed mogelijk zou zijn wezenlijke wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden te realiseren. Dit heeft onder meer te maken met de situatie rond het landelijk overleg tussen sociale partners en regering. Bij de beperkte inzet van vakbondszijde paste een korte looptijd tot het eind van het jaar.
Vooraf leek de directie ook wel voor zon beperkte insteek te voelen. Tijdens het overleg bleek echter, dat Grontmij op de gebruikelijke wijze integrale onderhandelingen wilde voeren over uiteenlopende onderwerpen om tot een CAO te komen met een looptijd tot 1 mei 2005. We hebben aangegeven, dat we voor dergelijke onderhandelingen aan onze kant geen mandaat hebben gekregen en dat onze leden dan vast ook wel meer punten aan de orde willen stellen. Met andere woorden: ik ga u binnenkort om een nieuw mandaat vragen.

Er is echter een onderwerp, dat op korte termijn moet worden behandeld: de winstdelingsregeling. Nu de divisies door het nieuwe besturingsmodel zijn komen te vervallen is de bestaande winstdelingsregeling niet meer passend. Het is van belang dat er snel duidelijkheid komt over een aangepaste regeling. We hebben daarom afgesproken dat we in eerste instantie uitsluitend over dit onderwerp zullen overleggen. Dit overleg zal plaatsvinden op 15 juni aanstaande. Na de vakantieperiode worden de CAO-onderhandelingen verder opgepakt (in september).

Maak een collega lid!
Nu het er naar uitziet, dat diverse leden Grontmij gaan verlaten, wil ik u weer eens vragen om De Unie onder de aandacht van mogelijk belangstellende collegas te brengen.
Voor behoud liefst versterking van onze positie is het vinden van nieuwe leden van groot belang! Dus: Werf eens een lid! Praat er eens over, maak gebruik van het aanmeldingsformulier.

Wouter van Lidth de Jeude
Bestuurder

vrijdag, 28 mei 2004