Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

KNMI - Klimatologische Dienst: Maandoverzicht

MEI 2004:

AAN DE KOELE KANT, DROOG EN EEN NORMALE HOEVEELHEID ZON

Voorlopig overzicht 28 mei, definitief overzicht op dinsdag 1 juni

De gemiddelde maandtemperatuur komt in De Bilt uit op ca. 12,4 °C tegen 12,7 °C normaal, waarmee de maand dus iets aan de koele kant was. Een groot deel van mei werd het weer bepaald door hogedrukgebieden. Hierdoor was het weer meestentijds rustig en droog. Een echt warm tijdvak kende de maand niet. Vaak was de temperatuur gematigd doordat de stroming een noordelijke component had waarmee lucht over de relatief koude Noordzee werd aangevoerd. De landelijk laagste temperatuur werd op een opvallend late datum bereikt; op 22 mei daalde de temperatuur op de vliegbasis Twenthe en in Deelen tot -0.4 °C. Aan de grond vroor het in Twenthe van 21 tot en met 28 mei nog op acht achtereenvolgende nachten.
In De Bilt komt het aantal warme dagen uit op ca. 11 (maximumtemperatuur 20,0 C of hoger) tegen negen normaal. De zomerse grens van 25,0 C werd er tot en met de 28e nog niet overschreden, normaal telt mei drie zomerse dagen.

Mei is tot nu toe droog verlopen met gemiddeld over het land slechts 23 mm neerslag tegen 57 mm normaal. Mogelijk dat er tijdens de Pinksterdagen nog neerslag valt waardoor de neerslagsom enkele millimeters kan oplopen. De neerslag viel voornamelijk aan het begin van de maand met op de 7e landelijk bezien 15 mm neerslag. Op de 8e begon een nog lopend droog tijdvak waarin tot vandaag landelijk gemiddeld slechts 4 mm neerslag viel. Vooral in het noorden was mei zeer droog. Plaatselijk viel minder dan 10 mm neerslag. De meeste neerslag viel in het oosten van het land. Lokaal werd daar ruim 50 mm neerslag afgetapt.
In De Bilt is tot nu toe 15 mm gevallen tegen 62 mm normaal. Als daar niets meer bijkomt zal mei in de top tien eindigen van droogste meimaanden sinds 1901.

Landelijk gemiddeld komt het aantal zonuren uit op ca. 210 uren, vrijwel de normale hoeveelheid van 209 uren. Het meest was de zon te zien in de kustprovincies met plaatselijk ca. 240 uren zon. De zon scheen het minst in het oosten van het land waar het aantal zonuren plaatselijk op ca. 180 bleef steken. In De Bilt zal mei eindigen met ca. 210 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 204 uren. Op één dag liet de zon in haar geheel verstek gaan, normaal telt mei drie zonloze dagen.

Vorig jaar mei bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 13,2 °C, de hoeveelheid neerslag 92 mm en het aantal zonuren 192.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000 De Bilt, 28 mei 2004 - voorlopig overzicht 10.00 uur/sluijter.

Klimatologische Dienst