Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft vandaag op voorstel van Adelheid BYTTEBIER, Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen, nog een hele reeks maatregelen goedgekeurd die de achterstand van de urgente zorgen in de gehandicaptensector verder moet afbouwen.

Zo worden de centrale wachtlijsten per provincie vervangen door provinciale registratiepunten. De bedoeling is om het zorgaanbod beter af te stemmen op de gekende behoeften en op die manier een accuratere zorgplanning te organiseren. De automatische koppeling tussen vraag en aanbod zal het voor de hulpverleners veel gemakkelijker maken om in te spelen op de zorgvraag. Alle betrokken instanties zullen opgenomen worden in een regionaal overlegnetwerk gehandicaptenzorg (ROG's).

Personen met een handicap en hun verenigingen hebben vandaag van de Vlaamse regering ook de opdracht gekregen om de nieuwe functie 'zorgtrajectbegeleiding' te ontwikkelen. Deze structuur moet zorgen voor de vertegenwoordiging van personen met een handicap in de provinciale ROG's en voor de belangenbehartiging en begeleiding van personen met een handicap met een zorgvraag.

Verder wordt het aantal opvangplaatsen opgetrokken zoals voorzien in de begrotingsopmaak 2004. Hierdoor stijgt het aantal geprogrammeerde plaatsen in de residentiële sector met 520 eenheden tot 23.215 plaatsen. Daarbij komen nog eens twintig plaatsen bij voor het zelfstandig wonen met assistentie.

Ook wordt de capaciteit van de centra voor ontwikkelingsstoornissen (COS) uitgebreid. Om de kwaliteit op peil te houden en te verbeteren wordt de capaciteit van het aantal onderzoeken verhoogd. Op die manier worden ook de wachttijden ingekort. Het subsidiebedrag dat zij per onderzoek ontvangen wordt opgetrokken.

De Vlaamse regering keurde een besluit goed dat een reglementair kader geeft voor de verdere verdeling van de winst van de Nationale loterij. De vroegere criteria voor de winstverdeling door het Vlaams Fonds aan voorzieningen en verenigingen in de gehandicaptensector blijven behouden.

persinfo : Harry Vanbuel, woordvoerder van minister Byttebier - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.byttebier@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---