Vlaamse overheid

Op voorstel van minister Paul VAN GREMBERGEN keurde de Vlaamse regering een nieuwe groep goed van stadsvernieuwingsprojecten die kunnen rekenen op cofinanciering door de Vlaamse regering.

In december 2003 lanceerde de minister een tweede oproep aan de steden om innovatieve stadsvernieuwingsprojecten in te dienen. Van de 35 steden die voor mogelijke ondersteuning in aanmerking komen dienden er 24 steden 28 projecten in. Een overzicht van alle ingediende projecten is terug te vinden op www.thuisindestad.be

Volgens het decreet komen enkel vernieuwende en multifunctionele projecten in aanmerking, die structurele ingrepen en zichtbare veranderingen teweeg brengen in verkommerde stadswijken. Het dient m.a.w. te gaan om projecten die de kwaliteit van de leefomgeving beogen te verhogen door stadskankers weg te werken. De projecten moeten ook kaderen in een strategisch onderbouwde visie op de ontwikkeling van het betrokken stadsdeel, en tot stand worden gebracht in samenwerking met - en met financiële inbreng van - de particuliere sector.

De ingediende projecten werden beoordeeld door een externe jury.

Na bespreking in de Vlaamse regering werd beslist om het voorstel van de expertenjury integraal te volgen. Zo stelde de jury voor volgende tien projecten op de shortlist op te nemen:

Rangorde / Stad /Project

1) Antwerpen : Het Museumplein, een stedelijk plein voor de 21-ste eeuw

2) Oostende : Trieptiekproject Oostende centrum
3) Antwerpen : Falconplein - Zeemanshuis, investeren in een verleidelijk stukje Antwerpen

4) Aarschot : 's Hertogenmolens en Amer
5) Aalst : Masterplan voor de Aalsterse Stationsomgeving
6) Tongeren : Anicius, Ruimte aan de rand
7) Ronse : De Kloef

8) Halle : Nederhem, de nieuwe Halle-poort
9) Mechelen : Herwaardering site Euroshopping en omgeving
10) Tienen : Kazerne voorplein

Deze tien projecten staan voor een investeringsvolume van meer dan een half miljard euro waarvan ongeveer zeventig procent door privé-investeerders zal worden ingebracht. De Vlaamse overheid stelt zelf ca. 22 miljoen euro ter beschikking.

Het opgenomen zijn op de shortlist houdt in dat de steden voor de betrokken projecten overgaan naar de tweede fase. De steden krijgen negen maanden de tijd om een definitief en uitgewerkt projectvoorstel in te dienen.

De jury stelde ook voor dat zeven steden gedurende een aantal maanden intens begeleid zouden worden zowel inzake stedenbouwkundig en architectonisch concept, publiek- private samenwerking als participatie om het ingediende projectvoorstel te optimaliseren. Ook hier volgde de Vlaamse regering het advies van de jury. Het gaat om volgende projecten:


- Gent : Bruggen aan Rabot

- Brugge : Over leven naast de gouden driehoek
- Leuven : Hertogendal

- Tielt : Masterplan Kortrijkstraat

- Turnhout : Brepols

- Genk : Stadsplein- Sint-Martinusplein
- Ieper : Noordelijke stadspoort


---------------------

Korte beschrijving geselecteerde projecten

STAD TIENEN: KAZERNE VOORPLEIN

Beschrijving van het project:
Het project realiseert een aanvulling op de ruimte en functies van het stadscentrum. De inzet is tweeledig: enerzijds worden de functies die nu op het Kazerneterrein aanwezig zijn opgewaardeerd, anderzijds worden er enkele cruciale aspecten toegevoegd die het gebied tot een volwaardig stadsdeel maken, aansluitend bij het centrum.

Bijzondere aandacht is geschonken aan het opwaarderen van de openbare ruimte. Het terrein wordt gestructureerd door een plein met een grote maat: het Voorplein. Het is een overslaggebied tussen auto en voetganger, georganiseerd binnen een groen stedelijk kader. Twee nieuwe stedelijke verbindingen - een straat en een wandelstraat - schakelen het voorplein aan op het hart van de stad. Het plein voegt een aanzienlijk groenkarakter toe aan de openbare ruimte van de stad.

De invulling rondom dit plein gaat uit van een stedelijke vermenging van functies: wonen, winkelen, cultuur, ontspanning, parkeren, . Deze nieuwe functies worden zo gelokaliseerd dat ze het bestaande stadscentrum maximaal versterken. Binnen deze basisopzet kan flexibel met het programma omgesprongen worden.

Contactpersoon: Marcia De Gent tel. 016 80 56 51

STAD OOSTENDE: TRIEPTIEKPROJECT OOSTENDE CENTRUM

Beschrijving van het project:
De "Triptiek" is één van de vijf stadsprojecten die de multifunctionaliteit, de leefbaarheid en de kwaliteit (ruimtelijke samenhang, identiteit, betekenis, .) van het 'stedelijk trefpunt' (het verruimde centrum) op korte termijn structureel moet verbeteren.

De basis voor die kwaliteitsimpuls wordt gevormd door een geïntegreerde en complementaire herontwikkeling van drie locaties in de binnenstad geflankeerd door een structurele herwaardering van de publieke ruimte. Concreet gaat het om de vernieuwbouw van een bouwblok aan de Van Iseghemlaan en de reconversie van het Feest- en Kultuurpaleis en het voormalige Postgebouw. Dit zijn drie te onderscheiden doch binnen het stadsvernieuwingsproces niet van elkaar te scheiden innovatieve projecten die de ambitie hebben een hefboom te vormen voor de vernieuwing van het stadscentrum, voor het opladen van het stedelijk programma en voor het versterken van de stedelijke identiteit.

De locatie aan de verloederde Van Iseghemlaan werd geflankeerd enerzijds door leegstand en kaalslag en anderzijds door de uitgangsbuurt van de Langestraat die in een neerwaartse negatieve spiraal zat van hinderlijk nachtlawaai, prostitutie, straatcriminaliteit,.

Het Feest- en Kultuurpaleis bood onderdak aan het stedelijk museum, een toneelzaal en een ontvangst- en toneelzaal. Centraal gelegen geeft het uit op het Wapenplein, het marktplein van de stad gelegen op het kruispunt van de twee belangrijkste winkelstraten van Oostende. Het gebouw is uitgeleefd en voldoet niet meer aan de hedendaagse vereisten voor het onthaal van actuele en aantrekkelijke culturele activiteiten.

Het oude monumentale Postgebouw, een beschermd monument van architect Gaston Eysselinck, stond al ettelijke jaren leeg. Door deze leegstaand werd het stilaan een zwarte vlek in de binnenstad.

De herontwikkeling van deze drie locaties maakte het voorwerp uit van een samenwerkingsverband, waarbij, na selectie, één private partner werd geselecteerd om een publiek-private samenwerking op te zetten.

Contactpersoon: Filip Vanhaverbeke tel. 059 51 71 73

STAD AALST: MASTERPLAN VOOR DE AALSTERSE STATIONSOMGEVING

Beschrijving van het project:
Het stadsvernieuwingsproject 'Filatures & Urban Fabrics' wil een stimulans zijn voor een nieuwe stedelijke ontwikkeling van het stationsgebied en de Denderoevers doorheen het stadscentrum van Aalst. Het project grijpt in op drie schaalniveaus waarbij op microschaal specifieke uitwerkingen bedacht worden op strategische plekken met nieuwe economische mogelijkheden.

Het plan resulteert in een reeks van twaalf concrete deelprojecten rondom een trilogie van pleinen: het werfplein, het stationsplein en een nieuwe Denderesplanade. Hiermee krijgt de omgeving zowel economische, sociale, culturele als beeldvormings- stimulansen. Deze deelprojecten bestaan uit het aanleggen van verkeersvrije pleinen, het construeren van voetgangers- en verkeersbruggen, een gedetailleerd mobiliteitsplan, aanpassing van de bestaande perrons van het NMBS-station, een nieuw busstation voor de Lijn en tot slot een reeks nieuwe gebouwen met een diversiteit aan nieuwe architecturen en functies.

Contactpersoon: Nik Vandenberghe tel. 053 73 24 58

STAD ANTWERPEN: FALCONPLEIN - ZEEMANSHUIS, INVESTEREN IN

EEN VERLEIDELIJK STUKJE ANTWERPEN

Beschrijving van het project:
Op 27 november 2002 werd de toekomstvisie "Het Schipperskwartier, een verleidelijk stukje Antwerpen" door het college goedgekeurd als kader voor verdere investeringen in de wijk. Hierin wordt het project Falconplein-Zeemanshuis geïdentificeerd als strategisch project in de herontwikkeling van het Schipperskwartier.

Het projectgebied bestrijkt het Falconplein en het aangrenzende bouwblok dat wordt begrensd door de Oude Leeuwenrui, de Generaal Belliardstraat en de Falconrui. In dit bouwblok ligt het Zeemanshuis als markant gebouw en de site 'Westerlund', die eigendom is van SD Worx.

Door middel van een stedenbouwkundige wedstrijd, in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester, wordt een masterplan opgemaakt dat het kader zal zijn voor de ontwikkeling. Het programma werd door de stad samen met de private partner uitgeschreven in een projectdefinitie en omvat naast nieuwe woningen en bedrijvigheid (kantoren en commerciële activiteiten), een buurtgerichte groene ruimte en gemeenschapsfuncties. Het Zeemanshuis wordt daarbij in een sterkere economische positie geplaatst met behoud van de sociale en buurtgerichte poot. Het Falconplein krijgt binnen deze ontwikkeling opnieuw een belangrijke rol toebedeeld als zenuwcentrum van de wijk en sluit als onderdeel van de culturele as aan op het MAS.

Contactpersoon: Jos Goossens tel. 03 259 28 44

STAD ANTWERPEN: HET MUSEUMPLEIN, EEN STEDELIJK PLEIN VOOR

DE 21STE EEUW

Beschrijving van het project:
Om de strategische investeringen rond de Oude Dokken te ondersteunen wordt de publieke ruimte op een kwalitatieve wijze heringericht met het oog op een hoge verblijfsfunctie in dit unieke landschap. Dit draagt aanzienlijk bij tot de versterking van de culturele as die van noord naar zuid door de stad Antwerpen loopt.

Het project omvat de heraanleg van het publiek domein aan de Hanzestedenplaats en de Godefriduskaai. Aan de voet van het Museum aan de Stroom, wordt een 'verzonken museumplein' aangelegd als fundamenteel onderdeel van het ontwerp. Dit wordt een waar 'forum' met aan de oostzijde van het plein vier paviljoenen onder een grote luifel met 'glazen' openingen waartussen drie overdekte ruimten ontstaan.

Aanpalend aan de Hanzestedenplaats wordt de Godefriduskaai heringericht tot een autoluwe publieke ruimte, als onderdeel van de heraanleg van de kaaien rond de Oude Dokken. Ondergronds bouwt een privé-partner een publieke parking om tegemoet te komen aan de verhoogde vraag naar parkeercapaciteit ingevolge de komst van onder andere het Museum aan de Stroom (MAS) en het FelixArchief.

Contactpersoon: Jos Goossens tel. 03 259 28 44

STAD TONGEREN: ANICIUS, RUIMTE AAN DE RAND

Beschrijving van het project:
Het betreft een stadsontwikkeling die zich focust op de ruimtelijke en functionele integratie van de 'achterin' gelegen sociale woonwijk 'Nieuw-Tongeren' in het stedelijke weefsel, gekoppeld aan een substantiële kwaliteitsverhoging van de tussenzone tussen Nieuw- Tongeren en het stadscentrum binnen de Wallen.

De ruimtelijke integratie van 'Nieuw-Tongeren' binnen het stedelijk weefsel wordt bewerkstelligd door de barrièrewerking van een aantal moeilijk overbrugbare 'tussenzones' om te buigen in een kwalitatief bindende functie, en dit op basis van drie sterke landschappelijke dragers (of stedelijke armaturen). Deze drie krachtige stedelijke armaturen introduceren de globale samenhang in de stad als geheel. De substantiële kwaliteitsverhoging van de tussenzone wordt bewerkstelligd door een coherente aanpak van het openbaar domein van de
Sacramentstraat/Zagerijstraat in samenhang met een oordeelkundige herontwikkeling van een aantal beschikbare publiek-private projectsites.

Contactpersoon: Danielle Starren tel. 012 39 01 30

STAD HALLE: NEDERHEM, DE NIEUWE HALLE-POORT

Beschrijving van het project:
Het stadsvernieuwingsproject "Nederhem, de nieuwe Halle- poort" wordt uitgebouwd aan de rand van het stadscentrum. Het projectgebied is gelegen aan een belangrijke stedelijke invalsweg en in de onmiddellijke nabijheid van het station. Het project wordt afgebakend door de spoorlijn Brussel-Charleroi, de Porseleinstraat en het kanaal Charleroi-Brussel. De betrokken terreinen beslaan een oppervlakte van ongeveer 15 ha en bestaan grotendeels uit voormalige bedrijfsterreinen.

De stad schept nieuwe woon- en werkruimte, gekoppeld aan een belangrijk luik socio-culturele en recreatieve voorzieningen. De Zenne en haar oevers worden geïntegreerd binnen nieuw stedelijk groen. Naast de opwaardering van het gebied zal het project fungeren als scharnierpunt tussen de stadskern en de noordoostelijk gelegen stadswijken. De goede ontsluiting van het gebied en de optimalisatie van het multimodaal verkeersknooppunt van het station zijn bijkomende pluspunten voor het project.

Contactpersoon: Kristof De Cuyper tel. 02 363 25 13

STAD MECHELEN: HERWAARDERING SITE EUROSHOPPING EN

OMGEVING

Beschrijving van het project:
Het bouwblok begrensd door Leermarkt, Muntstraat, Huidevettersstraat en Blaasbalgstraat vormt een omvangrijke kankerplek in de historische binnenstad. De stad wil een project gerealiseerd zien dat zich voornamelijk richt op kwaliteitsvol wonen, en zich zowel functioneel als stedenbouwkundig inpast in het binnenstedelijk weefsel, met aandacht voor een kwaliteitsvolle buitenruimte.

Contactpersoon: Xaveer De Clercq tel. 015 29 75 36

STAD AARSCHOT: 'S HERTOGENMOLENS EN AMER

Beschrijving van het project:

Het project 's Hertogenmolens en Amer is gesitueerd ten noorden van het kernwinkelgebied van Aarschot en omvat de Demer vanaf de Hoogbrug (Theofiel De Beckerstraat) tot aan de spoorweg en het gebied ten oosten van de spoorweg. Het project heeft betrekking op de restauratie en inrichting van 's Hertogenmolens (horeca) en haar onmiddellijke omgeving (het eilandje in de Demer, de heraanleg openbaar domein), de bouw van een wandelpromenade (harde kade) op de oever van de Demer met een voetgangersbrug over de Demer tussen de Amerstraat en Ten Drossaarde, de ontwikkeling van handelsactiviteiten langs de wandelpromenade (achterkant Amerstraat) en de ontwikkeling van projecten langs de spoorweg en Demer met kantoor-, woon- en handelsfuncties.

Contactpersoon: Geert Wijns 016 55 04 11

STAD RONSE: DE KLOEF

Beschrijving van het project:
Het kwartier De Kloef, gelegen ten oosten van de stadskern, maakt deel uit van de 19de eeuwse gordel. Dit gebied wordt gekenmerkt door een sterke verweving van woonfuncties en industriële activiteiten. Het kwartier De Kloef is momenteel een sterk verwaarloosd open terrein van 11 ha omgeven door een brownfieldproject (leegstaande textielfabriek van 4ha) en twee aandachtsbuurten (Marijve en Ninovestraat, zie atlas Kesteloot).

De Kloef wordt naar voren geschoven als strategisch project op stedelijk niveau. Een eerste belangrijke component is de inplanting van een nieuw park ('stadstuin') als knoop van zachte verkeersstromen, zachte recreatie en ontmoeting. Een tweede element is een parkpaviljoen, zijnde een volume dat ingeplant wordt in het park maar tegelijkertijd terug beslotenheid geeft aan de Veemarkt. Verder komt er een hotelcomplex dat tevens fungeert als een nieuwe baken in de stad en worden verschillende woningbouwprojecten gerealiseerd met een divers aanbod van woontypologieën gaande van ruime vrijstaande woningen, kleine clusters van patiowoningen, rijwoningen tot appartementen, alles ingebed in een groene omgeving. Er wordt ook voorzien in parkeergelegenheid in functie van de bewoners van de omgeving en de bezoekers van de stadskern. De groene boulevard ten slotte moet zorgen voor een betere verkeersleefbaarheid en leefbaarheid in het algemeen. Het gaat om een structurele ingreep aan een drukke invalsweg die tevens onderdeel is van de stadsboulevard.

Contactpersoon: Bart Wallays tel. 016 55 03 36

persinfo : Frederik Leyts, woordvoerder van minister Van Grembergen - tel.02 553 23 11 e-mail: persdienst.vangrembergen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---