Vlaamse overheid

Op voorstel van de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk VAN MECHELEN, heeft de Vlaamse regering een besluit definitief goedgekeurd dat een aantal veranderingen aanbrengt aan de wijze waarop een aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning zijn dossier moet indienen.

Met dit besluit zal het nu voor de meeste werken, waarvoor de medewerking van de architect niet vereist is, volstaan om een eenvoudig samengesteld dossier in te dienen. Dit geldt bijvoorbeeld voor bijgebouwen met een oppervlakte tot 30 vierkante meter, waar sinds september van vorig jaar geen architect meer voor nodig is.

Met dit besluit zal een bouwaanvraag voor een 'publiek gebouw' voortaan moeten aangeven welke ingrepen men zal doen om het gebouw 'integraal toegankelijk' te maken. Met andere woorden: de bouwaanvraag zal alle maatregelen moeten vermelden die ervoor zorgen dat alle gebruikers de publiek toegankelijke ruimtes van het gebouw, zelfstandig en gelijkwaardig kunnen bereiken, betreden, gebruiken en begrijpen. Samengevat, de 'toegankelijkheid voor iedereen' moet al bij de bouwaanvraag de nodige aandacht krijgen, iets wat door de sectorverenigingen als zeer positief ervaren wordt.
Minister Van Mechelen benadrukt dat deze maatregel moet worden gekaderd binnen een reeks van maatregelen die gepland zijn om de integrale toegankelijkheid van publiek toegankelijke gebouwen te helpen stimuleren, ook voor andersvaliden en mensen die minder mobiel zijn.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---