Algemene Inspectiedienst (AID)

Varkenshouders sparen kadavers op
Kerkrade, 28 mei 2004

De Algemene Inspectiedienst heeft deze week op 35 varkensbedrijven verspreid over het land overtredingen geconstateerd van de Destructiewet. Het ging hier voornamelijk om het niet tijdig aanmelden van kadavers bij de destructor. De kadavers werden opgespaard. Gelijkertijd werd bij de controles gekeken of de varkenshouders voldeden aan de regels van het Varkensbesluit. Hierbij werden 18 overtredingen geconstateerd. De controles vonden plaats in het kader van een landelijk project van de Algemene Inspectiedienst waarin gericht aandacht wordt gegeven aan het opsparen van kadavers. Aanleiding hiervoor waren controles in 2003 waaruit bleek dat van de 25 verdachte veehouders er 23 in overtreding waren. In totaal werden deze week 44 bedrijven gecontroleerd.

Kadavers moeten volgens de Destructiewet zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk de eerstvolgende werkdag bij het destructiebedrijf Rendac worden aangemeld. Daarnaast moeten ze worden afgedekt om aanvreten te voorkomen. Bij de overtredingen die de Algemene Inspectiedienst deze week constateerde, bleek dat veehouders hun varkens opspaarden in termijnen die varieerden van twee weken tot drie maanden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat een gedeelte van de overtreders geïnvesteerd hadden in een professionele koeling, andere gebruikten een normale diepvrieskist. In verschillende gevallen werd geconstateerd dat ondanks dat er gekoeld werd toch nog meerdere kadavers in verregaande staat van ontbinding verkeerden. Dit leidde op sommige plaatsen tot zeer onhygiënische toestanden.

In een geval in het noordoosten van Noord-Brabant, werden zelfs 25 kadavers van varkens aangetroffen die allemaal in een zeer verre staat van ontbinding verkeerden en op het erf waren begraven. Ook werden op dit bedrijf onder de zogenoemde kadaverstolp restanten van vier kadavers aangetroffen die helemaal vergaan waren.

Het merendeel van de varkenshouders verklaarde dat ze bewust de varkens opsparen om zodoende op de voorrijkosten te besparen. Het tarief lag in 2003 op 10,55 euro (exclusief btw) per rit. De tarieven voor 2004 zijn nog niet bekend.

De overtredingen van het Varkensbesluit hadden te maken met onjuiste roostervloeren, het niet aanwezig zijn van afleidingsmateriaal voor de varkens, het niet aanwezig zijn van permanent drinkwater en voor het niet voldoen aan de afmetingen van de hokken. In één geval hadden de varkens geen oormerken.

In totaal werden er voor de overtredingen van de Destructiewet 24 processen-verbaal en 11 waarschuwingen uitgereikt en voor het niet voldoen aan het Varkensbesluit 11 processen-verbaal en 7 waarschuwingen.

De Algemene Inspectiedienst zal met name in de komende zomerperiode streng toezien op het opsparen van kadavers.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.