Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

steeds veiliger

Mensen voelen zich steeds veiliger

28 mei 2004

De trend van de daling van het onveiligheidsgevoel, die sinds 1999 landelijk gezien is ingezet, zet door. Dat blijkt uit metingen uit de Politiemonitor Bevolking 2004, die Minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Donner (Justitie) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
---

Voelde in 2002 30,8 procent van de inwoners van Nederland zich nog wel eens onveilig, in 2003 was dat 27,7procent en in 2004 26,9 procent. 4,4 procent van de Nederlanders zegt zich `vaak' onveilig te voelen. Ook dit percentage is in vergelijking met 2003 (5,0%) en 2002 (5,4%) afgenomen. Verder blijkt uit de Politiemonitor dat de inwoners meer tevreden zijn over de beschikbaarheid van de politie en het contact met de politie. De ministers schrijven deze bemoedigende resultaten toe aan het ingezette beleid uit het veiligheidsprogramma "Naar een veiliger samenleving" en aan de inzet van de vele partners die verantwoordelijk zijn voor de verbetering van de veiligheid. De ministers zien hierin een stimulans om het beleid met kracht voort te zetten.

De ministers constateren dat de politie landelijk gezien op koers ligt wat betreft de prestatieafspraken over de stijging van de zichtbaarheid, bereikbaarheid en publieksgerichtheid van de politie. Deze afspraken liggen vast in de prestatiecontracten die de ministers en de korpsen vorig jaar hebben gesloten.

Naast deze positieve resultaten signaleren de ministers ook op onderdelen in sommige regio's minder gunstige ontwikkelingen. Zo blijkt de bereidheid van burgers om aangifte te doen verder te zijn gedaald. Met de introductie dit jaar van aangifte via internet en volgend jaar per telefoon willen de ministers het doen van aangifte stimuleren.

Achtergrond van het onderzoek

De Politiemonitor Bevolking is één van de grootste enquêteonderzoeken die in Nederland en Europa op dit gebied worden gehouden. Dat geldt zowel de omvang van de vragenlijst als de hoeveelheid geënquêteerden. Bij de meting van 2004 zijn bijna 50.000 willekeurig geselecteerde inwoners van Nederland van 15 jaar en ouder telefonisch ondervraagd. Het onderzoek is uitgevoerd door een samenwerkingsverband van Intomart GfK en de B&A Groep.
---

---

---

---