Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS:

De Vlaamse regering keurt het addendum goed bij het protocol van 5 januari 1998, houdende sommige bepalingen inzake het statuut van de leden van de Vlaamse regering. Het addendum houdt een wijziging in van punt 3 van het protocol. Concreet komt dit erop neer dat de bijdrage van de Vlaamse regering aan de pensioenkas van het Vlaams Parlement wordt opgetrokken van 28% naar 30%, berekend op de brutoparlementaire vergoeding. Dit betekent 14.211 euro per jaar.

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

Om normvervaging, laakbare praktijken en fraude in de kern te kunnen aanpakken stemt de Vlaamse regering in met de principes om een actief en preventief integriteits- beleid binnen de Vlaamse overheid uit te werken. Dit beleid zal organisatorisch worden verankerd binnen de Interne Audit.


* * *

De Vlaamse regering verleent eervol ontslag aan Guido Deblaere, secretaris-generaal van het departement Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, met ingang van 1 augustus 2004. Vanaf deze datum gaat de heer Deblaere met pensioen.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerp van intersectoraal akkoord 2003-2004. Over de Intersectorale Sociale Programmatie 2003-2004, deel 1 werd op 13 maart 2003 in het Gemeenschappelijk Comité voor alle overheidsdiensten onderhandeld. Het eerste luik heeft betrekking op het gewaarborgd minimumpensioen, arbeidsongevallen en artikel 27, paragraaf 2 van de wet van 10 april 1995 inzake de herverdeling van de arbeid in de openbare sector. Het tweede luik bevat maatregelen die gegroepeerd zijn rond de volgende actiepunten: opvolging van het intersectoraal akkoord 2001-2002, opleidingsinspanningen, arbeidsongevallen, pensioenen en verloning, levenskwaliteit, onderhandelingen en de vakbondspremie. Alle overheden en de representatieve vakbonden zijn het erover eens dat dit ontwerp van intersectoraal akkoord een aanvaardbaar compromis inhoudt.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT:

De Vlaamse regering beslist principieel tot toekenning van een premie tot stimulering van een opleidingskeuze. Het gaat respectievelijk om een premie van 150 euro (opleidingsduur van 100 tot 400 uren) of 250 euro (opleidingsduur groter dan 400 uren) toegekend aan een werkzoekende die een opleiding wil volgen die leidt naar de invulling van een knelpuntberoep of een niet- gekwalificeerde werkzoekende die een opleiding volgt naar een niveau van beginnend beroepsbeoefenaar. Deze opleiding moet wel gekoppeld worden aan een door de VDAB erkende trajectbegeleiding. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt na advies van de Raad van State definitief drie uitvoeringsbesluiten goed in het kader van het Toerisme voor Allen-decreet: voor de (jeugd)verblijven, de opstaporganisaties en de ondersteuningspunten. Dit decreet voorziet een rechtstreekse erkennings- en ondersteuningsprocedure. Bij de subsidies voor de verblijven wordt een inhaalbeweging voorzien ten gunste van het jeugdtoerisme, omdat zij qua infrastructuur nog het vaakst toe zijn aan noodzakelijke aanpassingswerken.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed inzake de studiefinanciering en studentenvoorzieningen in het hoger onderwijs in Vlaanderen. Het besluit beoogt een nieuwe regelgeving wat betreft de studiefinanciering, studentenvoorzieningen en studentenmobiliteit. Deze herziening sluit aan bij de wijzigingen bij het hoger onderwijs in het kader van de Bologna-resolutie.


* * *

De Vlaamse Regering verhoogt de overheidstoelage voor zowel het Orpheusinstituut in Gent als voor P.A.R.T.S. in Brussel met 48.000 euro.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief een overkoepelend Vlaams SOCRATES- adviescomité op te richten om zo een geïntegreerde benadering van de tweede fase (2000 - 2006) van het SOCRATES-programma mogelijk te maken. Het adviescomité wordt bijgestaan door twee subcomités voor respectievelijk het hoger onderwijs en het schoolonderwijs. Deze adviesstructuur vormt een afspiegeling van de Europese adviesstructuur. SOCRATES is het Europees communautair programma dat streeft naar de ontwikkeling van onderwijs van hoog gehalte door acties die in nauwe samenwerking met de lidstaten worden uitgevoerd.


* * *

Artikel 339 van het decreet betreffende de Vlaamse hogescholen legt de criteria vast op basis waarvan de personeelsleden, die centraal betaald blijven, worden tewerkgesteld. Op verzoek van het betrokken personeelslid kan de Vlaamse regering eventueel afwijken van deze algemene criteria en een andere mogelijkheid van tewerkstelling aanbieden. Vandaag keurt ze twee dergelijke afwijkende tewerkstellingen goed.


* * *

De Vlaamse regering keurt de gewijzigde programmaties goed van het Sint-Theresia-instituut in Kortrijk en van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt principieel het besluit over de inrichting van het deeltijds beroepssecundair onderwijs. De wijziging behelst een driejarig onderwijsexperiment waarbij de centra voor deeltijds beroepssecundair onderwijs een flexibele, gedifferen- tieerde lesspreiding kunnen opzetten. Die flexibele lesspreiding kan diverse vormen aannemen en moet jaarlijks de ministeriële goedkeuring krijgen. Dit besluit wordt nog voor onderhandelingen voorgelegd aan alle betrokken actoren.


* * *

De Vlaamse regering keurt na onderhandelingen met alle betrokken actoren, opnieuw principieel het besluit goed dat het koninklijk besluit nr. 63 van 20 juli 1982 aanpast. Dit KB houdt de wijziging in van de bezoldigingsregels van toepassing op het onderwijzend en daarmee gelijkgesteld personeel met volledig leerplan en van het onderwijs voor sociale promotie of met beperkt leerplan. Het huidige wijzigingsbesluit heeft betrekking op de uitvoering van de CAO III en IV. In het besluit wordt een reglementaire grondslag gelegd voor een aantal deelmaatregelen van deze CAO's die al in de praktijk worden toegepast. Hetzelfde gebeurt voor de uitbreiding van de maatregel inzake het in aanmerking nemen van bevallingsverlof voor de uitgestelde bezoldiging (UB). Daarnaast worden ook twee vernieuwingen doorgevoerd. Enerzijds wordt de bezoldigingsregeling voor de statutair tijdelijken in selectie- en bevorderingsambten gelijkgesteld met die van de vastbenoemden aangesteld in dezelfde ambten. Anderzijds wordt niet-toekenning van de UB beperkt tot de personeelsleden die een bijbetrekking uitoefenen. Ten slotte worden er in het nieuwe besluit een aantal knelpunten en onduidelijkheden weggewerkt. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief twee besluiten goed betreffende de Administratieve Diensten van de Raad van het Gemeenschapsonderwijs. Een eerste besluit creëert een specifieke overgangsregeling voor het personeel. De personeelsleden die geen betrekking binnen de nieuwe personeelsformatie krijgen, worden met behoud van hun rechten overgedragen naar de diensten van de Vlaamse Gemeenschap. Specifieke regelingen worden voorzien voor de administrateur-generaal, zijn adjunct en voor de afdelingshoofden. Een tweede beoogt de verlenging tot 1 januari 2008 van de bestaande uitstapregeling voor de ambtenaren van de Administratieve Diensten van de Raad van het Gemeenschapsonderwijs inzake toekenning van een verlof voorafgaand aan pensionering.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van maximaal 142.724 euro toe aan het onderzoekscentrum voor kleuter- en lager onderwijs van de KULeuven voor het project 'Wetenschappelijke ondersteuning gelijke onderwijskansen' voor de periode van 1 september 2004 tot en met 31 december 2004.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse regering keurt principieel een gewestelijke stedenbouwkundige verordening goed met het oog op de uniforme regeling inzake hemelwaterputten, infiltratie- en buffervoorzieningen, en gescheiden lozing van afval- en hemelwater. Het heft een vroeger besluit op dat analoge voorschriften door middel van gemeentelijke verordeningen mogelijk maakte. Hierdoor zijn tussen de gemeenten onderling verschillende regelingen ontstaan en dat is niet wenselijk. Tegelijk wordt het toepassings- gebied van de vroegere reglementering uitgebreid en worden de technische voorschriften meer gedetailleerd. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering beslist de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringspan afbakening regionaalstedelijk gebied Turnhout, voorlopig vastgesteld op 16 mei 2003, te verlengen met 60 dagen.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Leuven-Noord'. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Kenniscel Wetsmatiging hecht de Vlaamse regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot oprichting van een financieringsmechanisme ten behoeve van brownfield- ontwikkeling. Deze decretale regeling wil het snelle en effectieve hergebruik van 'brownfields', dit zijn verlaten verontreinigde industriële sites, bevorderen. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de SERV, de MiNa-Raad en aan de bijzondere commissarissen voor de reorganisatie van het Vlaams overheisapparaat.


* * *

De Vlaamse regering neemt akte van het businessplan van de Transnationale Universiteit Limburg (tUL), waarin de bouw van de nodige infrastructuur voor de tUL is voorzien. Tevens neemt ze kennis van het bouwprogramma, te realiseren op de campus Diepenbeek en op de campus Hasselt, overeenkomstig de conclusies van het ruimtelijk plan campus Hasselt-Diepenbeek. Zij gelast de Vlaamse minister, bevoegd voor het economische overheids- instrumentarium, de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) op te dragen het bouwprogramma, voorzien op de campus Diepenbeek, te financieren in functie van de reële behoeften, door uitkering van een dividend van 13 miljoen euro. Zij draagt de LRM op om een kapitaalsverhoging van 8,1 miljoen euro door te voeren bij LISOM voor de financiering van het nieuwbouwproject op de campus Hasselt. Verder geeft de Vlaamse regering aan LISOM de opdracht om dit nieuwbouwproject op de campus Hasselt te realiseren conform de beheersovereenkomst en voor zover is voldaan aan de financieringsprincipes van de Vlaamse regering van 19 juli 2002. Ten slotte belast zij LISOM met de controle op de aanwending van de LRM-middelen overeenkomstig de beheersovereenkomst afgesloten tussen het Vlaamse gewest en LISOM.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN, van Vlaams minister Paul Van Grembergen, van Vlaams minister Gilbert Bossuyt en van Vlaams minister Jef Tavernier:

De Vlaamse regering keurt principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet Integraal Waterbeleid (DIWB). Het DIWB legt de doelstellingen vast van het integraal waterbeleid en voorziet in een geografische indeling van de watersystemen. Het voorziet ook een aantal instrumenten, zoals de watertoets, oeverzones, de verwerving van onroerende goederen, de aankoopplicht en de vergoedingsplicht. Het goedgekeurde besluit is noodzakelijk om de werkzaamheden te kunnen starten voor de uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Water. Om te kunnen starten met de werkzaamheden voor de opmaak van de waterbeheerplannen is operationalisering van de organisatiestructuren op de verschillende niveaus noodzakelijk. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het subsidiebesluit voor vormingsactiviteiten voor lokale mandatarissen, ambtenaren en topambtenaren goed. Dit besluit wil de vorming voor lokale mandatarissen, ambtenaren en topambtenaren enerzijds stimuleren en anderzijds structureren. De ontvankelijk- heid van de aanvraag voor vorming wordt beoordeeld door de administratie. De evaluatie van de aanvraag en de aanvraag tot subsidiëring worden onderzocht door het Vormingscentrum voor Lokale Besturen.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief om het besluit van 29 juli 1989 voor de oprichting van een Internationaal Jeugdcentrum in Brussel als buitendienst van de Dienst Jeugdwerk van de Vlaamse Gemeenschap op te heffen. Dit besluit voorzag onder meer in het verbouwen van een huis in de Grétrystraat in Brussel, waar ook de vzw Jint was gehuisvest, zodat het Internationaal Jeugdcentrum er ook onderdak kon vinden. Dit besluit is echter nooit uitgevoerd omdat na de verbouwingen en de uitbreiding van de opdracht van vzw Jint het gebouw enkel kon worden gebruikt door de vzw zelf. Door de uitbreiding van het takenpakket van vzw Jint werd de oprichting van een Internationaal Jeugdcentrum trouwens overbodig.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed tot het instellen van een onderhoudspremie voor monumenten en landschappen. Dit besluit geeft uitvoering aan de evaluatie, die in het kader van het decreet van 21 november 2003 tot wijziging van het monumentendecreet van 3 maart 1976, werd gemaakt. In het nieuwe besluit wordt voorzien dat voor instandhoudings-, onderhouds- en herwaarderingswerkzaamheden aan kenmerkende erfgoedelementen in beschermde stads- en dorpsgezichten evenals aan bijzondere erfgoedkenmerken van beschermde stads- en dorpsgezichten een onderhoudspremie kan worden aangevraagd. Logischerwijze moeten deze kenmerken en elementen worden opgenomen in een herwaarderingsplan waarbij wordt aangetoond dat de erfgoedkenmerken en - elementen een meerwaarde geven aan het stads- en dorpsgezicht, om voor een onderhoudspremie in aanmerking te komen. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na het advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief de wijziging goed van een uitvoeringsbesluit bij het decreet inzake het stimuleren van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid. Met deze wijziging wordt de procedure voor de indiening van een subsidieaanvraag voor een gemeenschapscentrum aangepast. Voorheen konden alleen gemeenten met een goedgekeurd cultuurbeleidsplan een projectsubsidie voor hun gemeenschapscentrum aanvragen. Deze aanvraag moest voor 1 april 2003 bij de administratie worden ingediend. Op dat moment hadden echter te weinig gemeenten al een goedgekeurd cultuurbeleidsplan. Nu kunnen gemeenten ook in 2004 een subsidieaanvraag indienen.


* * *

De Vlaamse regering keurt, na aanpassing aan het advies van de Raad van State, definitief het besluit goed inzake de erkenning en subsidiëring van jeugdherbergen, jeugdverblijfcentra, ondersteuningsstructuren en de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme (ADJ). Dit besluit bepaalt voor de individuele jeugdherbergen en jeugd- verblijfcentra de subsidieaanvraag, het aanvragen van een personeelstoelage via een verantwoordingsnota en het indienen van een werkings- en financieel verslag. Daarnaast behandelt het besluit het verloop van een aantal administratieve procedures en vermeldt het de data die daarbij belangrijk zijn. Concreet worden, voor wat de ondersteuningsstructuren en de vzw ADJ betreft, de inhoud van de beleidsnota's, het indienen van de begroting, het financieel verslag en het voortgangsrapport besproken.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit tot de regeling van de aanstelling van verschillende bedienaars van erediensten en moreel consulenten bij sommige diensten van de Vlaamse overheid. Momenteel zijn er verschillende bedienaars van erediensten en moreel consulenten in dienst bij het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en bij een aantal Vlaamse openbare instellingen (VOI's). Hun rechtspositie is echter zeer disparaat geregeld. Het huidige besluit beoogt de aanstelling van deze bedienaars en consulenten op een uniforme manier te regelen. Het besluit bepaalt de wijze van aanstelling, de manier waarop de aanstelling wordt beëindigd en de financiële regeling. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering neemt kennis van het ontwerp van omzendbrief dat de omzendbrief wijzigt van 6 september 2002 inzake de uitvoering van het besluit van 15 juli 2002. Dit besluit bepaalt de organisatie van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de regeling van de rechtspositie van het personeel. In de huidige omzendbrief worden een aantal coëfficiënten, waarmee bepaalde loodstoelagen worden vermenigvuldigd per loodsprestatie en per extra prestatie, aangepast. Het gaat om de aanpassing van de coëfficiënten voor het traject Antwerpen-Terneuzen en Gent-Terneuzen, voor verhalingen voor rivier-, kanaal- en zeeloodsen, voor ankerwachten, voor loodsen op afstand, voor helikopter- coördinator, voor Westronde en Zeebruggeregeling en voor het meevaren en halen van schepen in vreemde havens.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT:

In het kader van de onderhoudswerken aan de Ring in Antwerpen keurde de Vlaamse regering op 13 december 2002 een decreet goed tot oprichting van de nv Beheers- maatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). De opdracht van BAM is de uitvoering van het Masterplan Antwerpen. De Vlaamse regering keurde op 23 april 2004 de wijziging van de statuten van de BAM goed. Met deze wijziging werd het kapitaal van de nv BAM verhoogd met 100 miljoen euro, door inbreng van geld, mits uitgifte van 100.000 nieuwe aandelen. Deze aandelen zijn zonder nominale waarde, op naam en van dezelfde aard en met dezelfde rechten en plichten als de bestaande aandelen. Nu keurt de Vlaamse regering een besluit goed zodat aan de kapitaalsverhoging ook de nodige publiciteit kan worden gegeven door publicatie van een uittreksel van het goedkeuringsbesluit in het Belgisch Staatsblad.


* * *

De Vlaamse regering keurt, na het advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat de algemene regels vaststelt inzake erkenning en basissubsidiëring van mobiliteitsverenigingen en de subsidiëring van mobiliteitsprojecten. Enerzijds bepaalt het besluit de concrete voorwaarden voor de erkenning en de procedure die hiervoor moet worden gevolgd. Ook de wijze waarop de grootte van de basissubsidies wordt bepaald en de manier waarop deze worden toegekend, worden in het besluit uitgewerkt. Anderzijds behandelt het besluit de subsidiëring van mobiliteitsprojecten, waarbij vooral de beoordelingscriteria en -procedure aan bod komen.


* * *

Na het advies van de Raad van State hecht de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het wijzigingsbesluit over de taxidiensten en de diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het wijzigingsdecreet van 13 februari 2004 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg. Het wijzigingsbesluit bevat ook een aantal technische aanpassingen van het besluit van 18 juli 2003. Na informatierondes en oplei- dingssessies voor de steden en gemeenten over vermeld besluit bleek namelijk dat er zich kleine toepassings- of interpretatieproblemen zouden kunnen voordoen.


* * *

Op 13 december 2002 keurde de Vlaamse regering de overeenkomst goed tussen Vlaanderen en Nederland inzake het financieren van de projectorganisatie in het kader van het Project 'Ontwikkelingsschets 2010 Schelde- estuarium' (ProSes). Ze neemt nu kennis van de ondertekening van deze overeenkomst en keurt het reglementaire besluit goed tot het verlenen van een delegatiebevoegdheid aan de Vlaamse adjunct-projectleider van Proses. Dit betekent dat de Vlaamse adjunct- projectleider wordt gemachtigd om binnen de perken van de begroting en van een vooraf goedgekeurd programma, verbintenissen namens Vlaanderen te ondertekenen.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met een koninklijk besluit over de omzetting van een Europese richtlijn inzake de melding van voorvallen in de burgerluchtvaart naar Belgisch recht. Concreet gaat het om voorvallen die luchtvaartuigen en personen, al dan niet inzittenden, in gevaar brengen of hadden kunnen brengen indien er niet corrigerend was opgetreden. Deze meldingsplicht heeft als doel een preventief instrument te zijn om ongevallen en incidenten in de burgerluchtvaart te voorkomen.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar goedkeuring aan het convenant bij de overeenkomst over de voorwaarden van de financiële tegemoetkomingen van de Vlaamse overheid voor de havenkapiteindiensten in de havens van Antwerpen, Brugge-Zeebrugge, Gent en Oostende. Dit convenant maakt integraal deel uit van de nog af te sluiten nieuwe overeenkomsten voor de komende drie jaar.


* * *

Na goedkeuring van de Raad van State wijzigt de Vlaamse regering definitief het besluit over de aanduiding van de voorlopige begrenzing van de havengebieden. De aanpassing is vereist om het voorkooprecht dat kan worden uitgeoefend door de havenbedrijven, te begrenzen binnen exact bepaalde grenzen van het havengebied.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met een ontwerp van koninklijk besluit dat het verkrijgen van vergunningen van de luchtverkeersleiders regelt.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER:

De Vlaamse regering keurt een bijkomende subsidie goed voor de personeels- en werkingskosten van de centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning. De subsidietoename voor de personeelskosten wordt verantwoord door de gestegen anciënniteit. De extra subsidie voor werkingskosten heeft te maken met de operationalisering van het door Kind en Gezin ontwikkelde project 'automatisering'.


* * *

De Vlaamse regering keurt een verdeling van het provisioneel krediet voor de uitvoering van het werkgelegenheidsakkoord 2003-2004 goed ten belope van 5,25 miljoen euro. Deze middelen worden ingezet voor bijkomende plaatsen in de buitenschoolse kinderopvang en de flexibele opvang.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt het besluit dat een subsidie toekent aan het Consortium Borstkankerscreening Vlaanderen voor het verwezenlijken van fase 2b van het project 'gegevensverzameling, verwerking en analyse'. De periode waarin de gesubsidieerde activiteiten kunnen worden uitgevoerd, wordt met een jaar verlengd tot 31 december 2004. Aan deze wijziging zijn geen budgettaire implicaties verbonden.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot wijziging van het besluit van 2 februari 2001 inzake de erkenning van mammografische eenheden en regionale screeningscentra voor borstkankeropsporing. Het huidige programmatisch bevolkingsonderzoek voor borstkanker loopt sinds 15 juni 2001. Op 14 juni 2004 lopen de erkenningen van alle mammografische eenheden ten einde. Met het wijzigingsbesluit wordt een eenmalige verlenging van de erkenningen mogelijk. Dit gaat van kracht op 13 juni 2004 en loopt tot en met 30 juni 2006.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

De Vlaamse regering hecht haar goedkeuring aan de overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en Congo inzake de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen. Deze BLEU-overeenkomst is een gemengd verdrag, waarbij bevoegdheden van zowel de federale overheid als de gewesten betrokken zijn. De Vlaamse regering geeft dan ook haar machtiging om deze overeenkomst mede namens Vlaanderen te ondertekenen.


* * *

De Vlaamse regering keurt de Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst goed voor het tot stand brengen van een associatie tussen de lidstaten van de Europese Unie en Tadzjikistan. De overeenkomst beoogt een nauwe samenwerking met Tadzjikistan en wil de noodzakelijke politieke en economische hervormingen in het land ondersteunen. Concreet worden volgende doelstellingen nagestreefd: het creëren van een kader voor politieke samenwerking, het stimuleren van investeringen en het leggen van de grondslag voor samenwerking op economisch, commercieel, sociaal, financieel, wetenschappelijk, technologisch en cultureel vlak. De Vlaamse regering machtigt de vertegenwoordiger van de federale overheid om de overeenkomst mede namens Vlaanderen te ondertekenen.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

Het Sportimonium-project in het Bloso-domein in Hofstade krijgt een subsidie toegewezen voor de verdere uitbouw van de infrastructuur. De subsidie wordt in twee delen opgesplitst: een subsidie van 344.000 euro aan de vzw Sportmuseum Vlaanderen, en een subsidie van 100.000 euro voor de vzw Vlaamse Volkssportcentrale.

Op voorstel van Vlaams minister Jef TAVERNIER:

De Vlaamse regering keurt opnieuw principieel het ontwerp van milieubeleidsovereenkomst goed inzake de uitvoering van de VLAREA-aanvaardingsplicht van
afvalfotochemicaliën. Hoofdstuk 3 van het Vlaams Reglement inzake de Afvalvoorkoming en -beheer (VLAREA) zoals definitief goedgekeurd op 5 december 2003, stelt de aanvaardingsplicht in voor een aantal afvalstoffen, waaronder afvalfotochemicaliën vanaf 1 juli 2004. De Vlaamse regering sluit hiervoor een milieubeleidsovereen- komst af met FOTINI, een vzw die de invoerders en producenten vertegenwoordigt van fotochemische producten in België. De OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffen- maatschappij) wordt belast met de opvolging en de controle van deze overeenkomst. Het ontwerp van milieubeleidsovereenkomst wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-Raad.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed dat de modaliteiten vastlegt voor het verlenen van uitstel en afstel van de superheffing ter bescherming van het leefmilieu tegen verontreiniging door meststoffen. De voornaamste doelstelling is een toename van de operationele verwerkingscapaciteit, waarbij aan bedrijven die inspanningen hebben geleverd een uitstel en afstel van de superheffing kan worden toegekend. Over dit besluit zal nog advies worden ingewonnen bij de Vlaamse Stuurgroep Mestproblematiek.


* * *

De Vlaamse regering neemt kennis van de stand van zaken over de voorbereiding intergewestelijk
samenwerkingsakkoord milieubeleid. Deze samenwerking is het gevolg van de beslissing van het Overlegcomité van 11 februari 2004 naar aanleiding van de Marly-brand.


* * *

Kristel Gevaert wordt benoemd als lid van de raad van bestuur van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Het mandaat geldt voor vijf jaar.


* * *

Het mandaat van Jhony Van Steen en Wilfried Van den Heuvel als leden van de raad van bestuur van NV Aquafin wordt verlengd.


* * *

De Vlaamse regering hecht, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de procedure tot opmaak van landinrichtingsplannen. Hiermee wordt ook het besluit van 6 juni 1996 opgeheven dat de regels bevat betreffende de landinrichting en wordt ook het besluit gewijzigd van 17 maart 1998 over de subsidiëring van landinrichtingswerken. Het nieuwe besluit voorziet in een aangepaste regeling inzake de werkingsprincipes van de landinrichting (de adviesorganen en de procedure tot opmaak van landinrichtingsplannen). Naast een aantal overgangsmaatregelen wordt de subsidiëring van de landinrichtingswerken, voor wat de subsidie aan de gemeenten en provincies betreft, gewijzigd. De minister bevoegd voor de landinrichting wordt uitdrukkelijk bevoegd voor het aanduiden van de publiekrechtelijke rechtspersonen.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het uitvoeringbesluit goed bij het decreet inzake ontwikkelingseducatie. In het huidige uitvoeringsbesluit worden onder meer de toekenning en bepaling van de subsidies, de procedure voor het indienen van projecten ontwikkelingseducatie, de beoordelingsprocedure, de opvolging en de rapportering van de projecten en de uitbetaling van de subsidies geregeld. Het uitvoeringsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----


---