Gemeente Gouda


voorkeursrecht voor westergouwe

datum: 28 mei 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Jan-Willem Croonen
telefoon: 0182 - 588393

voorkeursrecht voor westergouwe

Het college van B en W van Gouda heeft besloten de raad voor te stellen om de Wet voorkeursrecht gemeenten (WVG) toe te passen in het Goudse deel van het plangebied Westergouwe. Vooruitlopend op het besluit van de gemeenteraad geldt er een voorbescherming op grond van de WVG. Voor eigenaren van grond in het plangebied betekent dit dat ze bij verkoop eerst hun eigendom aan de gemeente moeten aanbieden.

De WVG verschaft de gemeente een betere uitgangspositie op de vastgoedmarkt en biedt de mogelijkheid een meer actieve grondpolitiek te voeren. Er zijn dan meer mogelijkheden om fasering, planontwikkeling en kostenverdeling te beheersen. Dit is conform het gemeentelijk beleid zoals dat is vastgesteld in de nota Strategisch grondbeleid.

Het besluit van het college van B en W van Gouda is de dag na publicatie van dit voorstel in de Staatscourant van 27 mei van kracht. Op dat moment treedt de voorbescherming in werking. De raad zal in haar raadsvergadering van eind juni 2004 vergaderen over het nemen van een besluit tot vestigen van het voorkeursrecht.