Nederlandse Vereniging van journalisten

Overheid doet niets aan bedreiging Nederlandse journalisten IFJ en NVJ vragen Irak om maatregelen
31 mei 2004

De chauffeur en de bewaker van 2 Nederlandse journalisten (Ismael Zayer en Anneke van Ammelrooy) zijn vrijdag in Bagdad in een politie-auto ontvoerd en zaterdag vermoord teruggevonden. De twee permanent in Irak gevestigde journalisten werken voor Irakese en Nederlandse media. Ze worden nog steeds bedreigd.

Van Ammelrooy leidt tevens de organisatie Civil Pillar in Irak, een organisatie die steun biedt aan maatschappelijke niet-gouvernementele projecten. Zayer is hoofdredacteur van de onafhankelijke krant Al Sabah Al Jedid. De krant staat bloot aan intimidaties, het hinderden van de distributie, intimitaties van journalisten etc. De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) en de NVJ hebben inmiddels de Irakese autoriteiten en Amerikaanse troepen opgeroepen de twee journalisten meteen bescherming te verlenen tot er een meer definitieve oplossing is gevonden.
De NVJ zoekt tevens contact met de Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken.

Risico's als ontvoering en bewust geplande liquidaties van journalisten in Irak kunnen niet altijd worden vermeden, zo is dit weekeinde nog op een IFJ congres in Athene vast gesteld. De moord op de chauffeur en de bewaker is er een prompte en tragische illustratie van. Het IFJ-congres stelde juist dit weekeinde vast dat met de dood van twee Japanse journalisten de lijst van gedode journalisten in Irak sinds de interventie is opgelopen naar 45. Een
CNN-veiligheidspecialist wees het congres op de toenemende risico's voor journalisten in Irak, en adviseerde zoveel mogelijk vooraf training te nemen en ter plekke zeer zorgvuldige voorzorgsmaatregelen te nemen. De IFJ heeft daarvoor samen met de grote internationale tv-netwerken een speciaal instituut opgericht, het Internationaal News Saftey Instituut (INSI), waaraan uit Nederland het NOS-Journaal, RTL Nieuws en de NVJ deelnemen. INSI wil o.m. de trainingen verbeteren en de aandacht vergroten van sommige opdrachtgevers voor hun mensen (ook fgreelancers), die werken onder de moeilijksztee omstandigheden. Ook worden alle aanslagen geregistreerd en uitgezocht. Niet alleen de toedracht van een aanslag op een journalist maar ook als het gaat om hun tolk/begleider, bewaker en of chauffeur.

Het IFJ congres heeft mede naar aanleiding van de dood van de 2 Japanse journalisten vorige week, de dringende oproep gedaan aan de Irakese politieautoriteiten en de Westerse interventietroepen om daadwerkelijk bescherming te verlenen als journalisten daar naar vragen. Dat laatste is nu het geval met de beide Nederlandse journalisten. De Irakese autoriteiten doen echter niets. NVJ-secretaris Hans Verploeg constateert dat de oproep van de IFJ en vele lidorganisaties in het Midden Oosten geen enkele indruk maakt op Irakese autoriteiten als het gaat om de positie van media en journalisten in het land. Hij kan zich voorstellen dat Van Ammelrooy en Zayer Irak voorlopig zouden verlaten.

NVJ: informatie maandag 31 mei 2004: 06 53175829. Daarna 020-6766771