Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Roland Schmaltz opnieuw Open Nederlands kampioen Lightning Chess

Drie seconden nadenken is fataal

Roland Schmaltz heeft zijn titel op het CBP Lightning Chess Tournament geprolongeerd. In de laatste 18-kamp kon Manuel Bosboom de wereldkampioen tot op drie rondes voor het einde bijhouden. Vervolgens ging de kaars echter uit bij de speler, die tot dan toe veel indruk had gemaakt met zijn razendsnelle armbewegingen, waaruit ook nog eens ijzersterke zetten kwamen.

Arno Henzen wist in ronde 15 echter te profiteren van een drie seconden durende aarzeling bij Bosboom, waarnaar hij de aansluiting met Schmaltz kwijtraakte. Na de opening van het toernooi door de wethouder van sport Jaap Wortman, begonnen 176 schakers aan hun eerste 7 rondes van de 28 voorrondes die moesten worden gespeeld, voordat men in finalegroepen kon worden ingedeeld. Grote favorieten waren de nummer 1 en 2 van vorig jaar. Toen had Roland Schmaltz in een beslissingstweekamp met Manuel Bosboom afgerekend. Ook dit jaar kwamen zij vrijwel zonder kleerscheuren uit de voorrondes. Alleen Manuel Bosboom liet een halfje liggen in de eerste 28 rondes. Schmaltz was ook vrijwel verplicht om het toernooi te winnen. Hij was immers zijn wisselbeker vergeten.

Naast dit vuurwerk was er natuurlijk ook volop ruimte voor de "gewone schakers" om zich te laten zien. Ondanks de
schoolschaakkampioenschappen was er nog steeds volop jeugd aanwezig. Al naar de voorrondes werd duidelijk dat Roi Miedema de jeugdprijs voor jeugd tot en met 14 jaar niet meer kon ontgaan. Naast het toernooi was er tijdens de voorrondes ook de mogelijkheid om tegen Rob Hartoch simultaan te spelen op het marktplein voor het stadhuis. De voormalige nummer twee van de jeugdwereldkampioenschappen stond twee remises af. Daarnaast heeft het Apeldoornse publiek kennis kunnen maken met het fenomeen Lightning Chess doordat zowel TV Apeldoorn als Radio Apeldoorn verslag hebben gedaan van het evenement.

In de finalerondes barste het spektakel pas echt los. Al in de tweede ronde mochten "Hawkeye" en Bosboom het tegen elkaar opnemen. In een adembenemende partij wist Manuel Bosboom Roland Schmaltz door zijn vlag te stampen. Hij had echter nog slechts een koning over. Beiden klaagden na de partij. Roland Schmaltz verwees naar het feit dat zijn klok aan zijn linkerhand stond omdat hij wit had. Bosboom baalde ervan dat hij torens geruild had. Hierdoor had hij geen materiaal meer over.

Bruno Carlier, Jaap de Jager en Rob Caessens konden in de eerste rondes het tempo van de top ook goed bijhouden. Hierbij lieten zij Schmaltz zelfs een tijdje achter zich omdat deze verrassend van Rob Caessens had verloren. Deze man leek in de eerste rondes helemaal in zijn element in het spelletje dat Lightning Chess is. De kopman van Voerendaal versloeg niet alleen Roland Schmaltz. Ook Ekrem Cekro moest er aan geloven toen hij alle stukken omgooide. Zonder twijfel riep Caessens er een wedstrijdleider bij, die de partij voor Cekro verloren verklaarde. Vervolgens zorgde Cekro vooral voor hilariteit onder de toeschouwers door zijn verontwaardigde reactie. Na deze ronde kon Caessens het tempo van de top niet meer bijbenen. Ook Bruno Carlier verloor de aansluiting. Jaap de Jager stond halverwege op kop met Manuel Bosboom. Roland Schmaltz was echter genaderd tot op een halfje.

Bosboom (r) en Schmaltz

Het scenario van 2003 leek zich te herhalen toen Jaap de Jager punten begon te verspelen. Ook Manuel Bosboom had inmiddels een halfje verspeeld en iedere toeschouwer dacht al weer terug aan de schitterende apotheose van vorig jaar waarin Roland Schmaltz Bosboom versloeg in een beslissingsmatch.
Dit scenario kwam echter niet uit. Bosboom verspeelde nog een halfje en was vooral boos op zichzelf toen hij tegen Arno Henzen met ieder nog 4 seconden op de klok - en een stuk voor - 3 seconden nadacht en twee zetten daarnaar door zijn vlag ging.
Het toernooi was beslist. Schmaltz had zijn plicht gedaan en mag de wisselbeker nog een jaar thuis laten staan. Hopelijk neemt hij hem volgend jaar wel mee. Hoofdsponsor Combined Business Power is ook in 2005 nog hoofdsponsor van het Open NK Lightning Chess.


---

compositiewedstrijd.

Yochanan Afek geeft een studiesimultaan. Hij heeft voor iedereen een schaakprobleem van het juiste niveau, met een verhaal erbij. De studiesimultaan wordt sterk aanbevolen voor jeugdspelers. Ook is er een stand aanwezig zijn van Arves, de Nederlands-Belgische vereniging voor eindspelcompositie.
2004 naar: Lambertus_van_der_Marel@hotmail.com.