Zeehondencreche Pieterburen

Nettenslachtoffer gered

Willem Stel, EHBZ-er van Vlieland, klonk duidelijk opgelucht. Hij had al een paar dagen geprobeerd om de ernstig in de problemen geraakte zeehond te redden, maar tot nu toe zonder resultaat. Maar nu belde hij de crèche met de mededeling: "Ik zit er bovenop en hij is van jullie!" Het was Willem dus toch gelukt om de zeehond te vangen; hij zat er op om het dier in bedwang te houden. De zeehond had een merkje, dus het was er eentje van Pieterburen.

Natuurlijk werd meteen actie ondernomen. Hessel - EHBZ-er van Terschelling - werd ingeschakeld. Die regelde een snelle boot. Inmiddels kreeg Willem hulp van iemand van Staatsbosbeheer die een kist kwam brengen. Vanaf de crèche gingen Marrije en Mariëlle direct onderweg naar Harlingen om de zeehond op te halen.

Het dier zat zozeer in het net verstrikt dat dat niet zomaar even verwijderd kon worden. Op de crèche was inmiddels gekeken welke naam hoorde bij het genummerde merkje in de achterflap van het dier. Het bleek Tim te zijn, die op 9 februari 2003 was gevonden op Terschelling als jonge zeehond met een gewicht van 28,9 kilo. Na anderhalve maand kon Tim terug naar zee met een gewicht van 48 kg. Hij werd destijds weer vrij gelaten op Terschelling.

Ditmaal bleek de onfortuinlijke Tim bij aankomst in de crèche 43,4 kg te wegen. Het net had een diepe wond veroorzaakt in zijn nek. Maar gelukkig is het net er nu af en we hopen dat Tim na een korte herstelperiode in de crèche opnieuw gaat voor de herkansing.