Centraal Bureau Levensmiddelen


Persberichten

CBL vreest weer solo actie Nederlandse overheid

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van alle supermarkten in Nederland, stelt dat de overheid van de nieuwe Europese algemene levensmiddelenwetgeving (General Food Law) een nodeloze bureaucratie maakt. De Nederlandse overheid probeert uit alle macht de Europese wetgeving extra aan te scherpen. Het CBL vindt deze aanscherpingen van de verordening alleen acceptabel als dit in alle 25 lidstaten op gelijke wijze wordt ingevuld. Niet geharmoniseerd is niet geaccepteerd, stelt Marc Jansen, Hoofd Consument en Kwaliteit, tijdens het EAN-congres in Soestduinen.

Over een half jaar gaat de nieuwe General Food Law van kracht. Daarin staat dat producten volledig traceerbaar moeten zijn. Bedrijven moeten weten wie geleverd heeft en aan wie geleverd is. Dit is voor de supermarkten geen probleem en goed uitvoerbaar. Supermarkten werken met erkende en gekende leveranciers en werken volgens strakke inkoopvoorwaarden en productspecificaties.

De Nederlandse overheid wil de duidelijke Europese eis aanscherpen via eisen aan responstijd, bewaartermijn en een verplichte traceringsanalyse. Tot op heden heeft de Nederlandse overheid bot gevangen bij de Europese Commissie. Bovendien zou deze solo-actie van de overheid de supermarkten zeker anderhalf miljoen euro kosten. We hebben onze handen al vol aan harmonisatie van oude wetgeving. Wij willen niet met het potentiële probleem worden opgezadeld dat met nieuwe wetgeving (General Food Law) dezelfde fout gemaakt wordt, aldus Marc Jansen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sija de Jong 070-3376260 of 06-51523307