Gemeente Assen


Bezoekadres
Noordersingel 33
9401 JW Assen

Postadres
Postbus 30018
9400 RA Assen

Telefoon
0592-366911

Werk van de maand juni

Museumbezoekers 'Museumbezoekers'

In 1984 is uit het provinciale museum aan de Brink te Assen 'na een periode van meer dan 10 jaar breken, bouwen en timmeren, het "Drents-Museum-nieuwe-stijl" ontstaan'. Om dit heugelijke feit te onderstrepen had de 'Stichting Vrienden van het Provinciaal Museum van Drenthe' het initiatief genomen het museum een passend geschenk te geven in de vorm van een beeld. De geldmiddelen hiervoor kwamen niet alleen uit een provinciale subsidie, maar ook door middel van een actie onder de Drentse bevolking.

Aan drie in Drenthe woonachtige kunstenaars van figuratief werk werd gevraagd een schetsopdracht voor een passend beeld te maken. Een commissie ad hoc heeft uit de inzendingen het ontwerp de 'Museumbezoe­ kers' van Bert Kiewiet uit Mantinge gekozen. Zijn bronzen beeld bestaat uit een drietal figuren, dat oog in oog met een kunstwerk staat. De groep is op een sokkel van natuursteen geplaatst, waarop de titel van het werk 'Museumbezoekers' is aangebracht. Door zijn plaats op het Jacob Cramerplein zo dicht bij het museum is verdere uitleg overbodig. Het beeld 'spreekt voor zich', vindt ook de kunstenaar. In de man met baardje, die het Drostenlaantje inkijkt herkennen we Bert Kiewiet zelf.

Kiewiets werk is in een aantal categorieën in te delen. Het gaat vrijwel altijd om bronzen beelden, die ruw van oppervlak zijn als was het geboetseerd en hun kleur ontlenen aan het kunstmatig aangebrachte patiné. De bronzen zijn door een bronsgieter gegoten. In de eerste plaats zijn er de beelden, die momenten uit het alledaagse leven tonen, zoals bijvoorbeeld het 'Krantenmeisje', 'De boer met melkbussen' of 'De markt'. Ze zijn in opdracht gemaakt en staan in vele steden en dorpen in Drenthe en daarbuiten. Ook de 'Museumbezoekers' hoort tot deze groep.

De tweede categorie is niet zo bekend bij het grote publiek, namelijk die van de vrouwelijke naakten. De figuren zijn geen van allen levensgroot, hoogstens een meter. Het nuchtere van de eerste categorie is hier vervangen door schoonheid en sensualiteit. Naast een enkel abstract werk is er ook nog een categorie komische beelden. Het betreft klein-plastieken van alledaagse taferelen met een flinke dosis humor en lol.

Bert Kiewiet (1918) is als beeldhouwer autodidact. Hij heeft grote bewondering voor de internationele beeldhouwers Rodin en Marini. Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag in 1993 is er een grote overzichtstentoonstelling gehouden in 'NV De Provinciale' aan de Torenlaan. In een interview zei Kiewiet toen: 'Ik hou van mooi. Ik wil geen lelijke dingen maken. Ik roep geen vragen op, maar moet dat dan? Er is al genoeg ellende op de wereld.' In 1996 is het museum weer drastisch verbouwd en vergroot.

Het museum viert dit jaar zijn 150-jarige bestaan met tal van bijzondere tentoonstellingen. The 'Mysterious Bog People' over de mensen uit het veen zal het hoogtepunt van het najaar zijn.