Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Dinsdag 01 juni 2004

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.00 uur in de perskamer van het stadhuis.


1. Recht van Initiatief Rotsoord
Stichting Both (Bewonersoverleg Tolsteeg en Hoograven) heeft een voorstel ingediend in het kader van het recht van Initiatief. Namens een grote groep individuele en georganiseerde bewoners heeft de stichting een beroep gedaan op het Recht van Initiatief voor een bijdrage, om de locatie Rotsoord opnieuw in te richten en in gebruik te nemen voor maximaal drie jaar. Daarna dient er een alternatieve locatie te worden gezocht binnen de wijk. Binnen een half jaar moet duidelijk zijn tot welk bedrag te zijner tijd compensatie dient te worden geboden.

Op 23 maart besloot het college om het voorstel voor verdere afhandeling en besluitvorming door te verwijzen naar de wijkwethouder Zuid. Voordat hij een besluit kon nemen over het al dan niet honoreren van het voorstel, moesten er nog enkele zaken worden afgerond:


- De Stichting Nieuw Rotsoord moest nog worden opgericht. Dit is inmiddels gebeurd.
- DMO heeft de stichting een subsidie toegekend van ¬ 41.000 voor activiteiten.
- Er is een bruikleenovereenkomst getekend tussen de stichting en Dienst Stadsbeheer van de Gemeente Utrecht over het beheer en gebruik van de locatie.

De wijkwethouder heeft op 12 mei 2004, na toelichting van de initiatiefnemers, dan ook besloten het voorstel te honoreren. Er is een bedrag van ¬ 30.000 ten laste gebracht van het budget Recht van Initiatief 2004 voor de inrichting van de locatie


2. Transferium Westraven uitgebreid
Transferium Westraven wordt halverwege 2005 uitgebreid met drie extra parkeerlagen, met in totaal 831 parkeerplaatsen. De nieuwe parkeerplaatsen worden ingezet om de huidige wachtlijst voor abonnementen weg te werken en om in de parkeerbehoefte van de Rijksgebouwendienst te voorzien.

De Rijksgebouwendienst is momenteel bezig met de uitbreiding van het gebouw Westraven (Rijkswaterstaat) achter het transferium. Door die uitbreiding wil de Rijksgebouwendienst voor de medewerkers van Rijkswaterstaat nog eens 561 parkeerplaatsen in het transferium afnemen. Omdat alle parkeerplaatsen in het huidige transferium in gebruik zijn, is uitbreiding van het transferium noodzakelijk. Voor de uitbreiding van het transferium zijn vier varianten onderzocht, te weten uitbreiding met drie lagen, uitbreiding met vier lagen, een uitbouw aan de oostzijde (tramzijde) en een uitbouw aan de westzijde (zijde van het gebouw Westraven). Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat uitbreiding met drie parkeerlagen boven op het huidige transferium het meest haalbaar is. Omdat bij de constructie van het transferium al rekening is gehouden met eventuele bouw van extra parkeerlagen, leidt deze uitbreidingsvariant ook niet tot bouwtechnische bezwaren. Momenteel wordt nog wel onderzocht wat de gevolgen van de uitbreiding zijn voor de verkeersafwikkeling op de Europalaan. Dit gebeurt in samenhang met de studie naar de mogelijkheden van capaciteitsuitbreiding van de Europalaan die plaatsvindt in het kader van de autobereikbaarheid Stationsgebied. In dit onderzoek wordt ook meegenomen wat de grotere capaciteit van het transferium betekent voor de in- en uitrijtijden voor transferiumgebruikers. Indien nodig worden de huidige in- en uitgangen aangepast. Naar verwachting starten de bouwwerkzaamheden begin volgend jaar.


3. Voorlopig ontwerp en kredietaanvraag Park de Gagel Het college heeft het voorlopig ontwerp voor Park de Gagel vastgesteld en vraagt de gemeenteraad het benodigde krediet beschikbaar te stellen. In het najaar van 2004 wil de gemeente starten met de uitvoering van de herinrichting. Dit betekent dat de bouwspeeltuin een nieuwe plek krijgt bij het Natuur en Milieu cluster (stadsboerderij & schooltuinen). De bouwspeeltuin komt aan de westzijde van het centrale deel van het park. De grote heuvel komt vrij te liggen en in dit deel komen twee tuinen: een heemtuin en watertuin. Het jeugdhonk en het kindercafé verhuizen naar de oude veegpost vlakbij de stadsboerderij. De sport- en spelvoorzieningen voor de jeugd worden opnieuw ingericht op de plek waar de huidige basketbalvelden liggen. De peuteropvang van Cumulus komt in een lokaal van de Schakel aan de rand van het park.

Tijdens bijeenkomsten met bewoners zijn vooral reacties op de omvang van de schooltuinen binnen het tuinencomplex gekomen. Het college stemt in met een verkleining van het oppervlak met 1300 m2 tot 4000 m2. Daarmee blijft de kern van de activiteiten rond Natuur- en Milieueducatie behouden, evenals de uitgangspunten voor de herinrichting van Park de Gagel. Het voorlopig ontwerp is op een informatieavond met de buurt en betrokkenen besproken. De reacties van bewoners op dit voorlopig ontwerp komen in het definitief ontwerp en zijn uiteindelijk in te zien via de internetsite www.utrecht.nl/parkdegagel en Dreefnieuws.


4. Bewonersondersteuning verder stimuleren
Verbetering van de bewonersondersteuning is een van de speerpunten uit het collegeprogramma, met als doel het vergroten van de betrokkenheid van de bewoners bij hun stad. Bewonersondersteuning betekent het activeren van bewoners en het ondersteunen van groepen burgers, die samen hun eigen leefomgeving willen verbeteren. Het draagt bij aan sociale samenhang en zo aan meer leefbaarheid en veiligheid in de wijken en maatschappelijke stabiliteit.

Het college heeft hierop een visie ontwikkeld. Wijkgerichte bewonersondersteuning, meestal uitgevoerd door het opbouwwerk, moet in elke wijk dezelfde basisactiviteiten bieden, maar er moet ook maatwerk mogelijk zijn om in te spelen op de vraag van bewoners. Het college wil de samenhang en afstemming verbeteren tussen de wijkgerichte bewonersondersteuning binnen het wijkwelzijnswerk en de andere activiteiten op dit gebied, die de gemeente subsidieert, zoals via het beleid migranten zelforganisaties, het fonds sociale integratie, het budget bewonersinitiatieven, het vrijwilligerswerkbeleid, de wijkaanpak, het recht van initiatief en het leefbaarheidsbudget. Daarbij hoort ook een eenvoudige procedure voor het indienen van aanvragen door bewoners die hun woon- en leefomgeving en het samenleven in de wijk willen verbeteren. Het college wil bewoners nog actiever gaan informeren over de vele subsidiemogelijkheden. Zo komt er onder meer een centraal informatiepunt op wijkniveau waar bewoners hun aanvragen kunnen indienen.


5. Budget voor overgangskosten wijkwelzijnsorganisatie de Haar Voor de totstandkoming van de nieuwe brede wijkwelzijnsorganisatie Stichting de Haar in Vleuten De Meern per 1 januari 2003 zijn overgangskosten gemaakt. Deze zogeheten frictiekosten bedragen circa 238.000 Euro aan extra huisvestings- en salarislasten en invoering van een nieuw boekhoudsysteem. Bovendien is circa 62.000 Euro aan extra kosten gemaakt voor de aanpassing van de financiële en personele organisatie naar Utrechts model.

Het college van burgemeester en wethouders vragen instemming van de raad om hiervoor incidentele budgetten beschikbaar te stellen. Het totaalbedrag is ¬ 300.000. De directeur DMO moet hiervoor dekking zoeken binnen de financiële kaders.

Indertijd is met het nieuwe bestuur van Stichting De Haar al overeengekomen dat De Haar een tegemoetkoming zou krijgen om deze overgangskosten te financieren. Het bestuur van De Haar zou het jaar 2003 gebruiken om de te hoge personele en huisvestingskosten terug te brengen tot een niveau dat overeenkomt met de beschikbare subsidie en de uit te voeren taken.

Bij de vaststelling van de jaarrekening 2001 heeft de gemeenteraad het indertijd geraamde extra bedrag (¬ 318.000) al gereserveerd. Dit onder het voorbehoud dat de besteding ervan te zijner tijd in een raadsvoorstel zou worden toegelicht. Dat is nu aan de orde.