Gemeente Nijmegen

Nijmegen omarmt de Waal

Stad aan de Waal, groen, stedelijk, met een aantrekkelijk centrum en sterke wijken. Dat is het beeld van Nijmegen in 2030 dat het college van burgemeester en wethouders voor ogen heeft. In de uitwerkingsnota Kansen voor de Keizerstad worden de ambities en de mogelijke ontwikkelingen van Nijmegen voor de komende dertig jaar beschreven.

Door slim en zorgvuldig met de bestaande ruimte om te gaan kan aan de vraag voor woningen en bedrijventerreinen tegemoet gekomen worden zonder het groene karakter van de stad aan te tasten. Het college wil daarbij zwaar inzetten op kwaliteit en gebruik maken van de rijke historie van de stad. Dit in een uitgebalanceerde relatie tot de omgeving van Nijmegen.

In deze uitwerkingsnota worden lopende projecten en potentiële woningbouw- en werkgelegenheidslocaties aangegeven. Ook staan geschikte plekken voor hoogbouw aangegeven en welke plekken groen moeten blijven. De stadsranden en stadspoorten moeten een herkenbare entree vormen en de belangrijkste routes door de stad worden omgevormd tot aantrekkelijke gebieden.

De gemaakte keuzes vloeien voort uit de behoeften en wensen van de stad en de ruimtelijke regionale en landelijke ontwikkelingen.

De stad gaat zich daardoor meer dan nu het geval is op de Waal richten. Op dit moment is eigenlijk alleen het gezicht van de Waalkade op de rivier gericht. Dit wordt doorgetrokken ten westen van de Hezelpoort bij de herstructurering van Nijmegen-West. Ook Nijmegen-Noord versterkt deze relatie met de rivier, waarmee Nijmegen verandert van een stad aan de Waal in een stad waar de Waal doorheen stroomt.

In de praktijk maakt niet alleen de gemeente plannen. Ook vanuit particulier initiatief worden plannen gelanceerd. Deze Uitwerkingsnota Kansen voor de Keizerstad vormt hiervoor samen met de notas over beeldkwaliteit en de actualisering van bestemmingsplannen een toetsingskader voor nieuwe plannen. De nota wordt elke twee jaar geactualiseerd.

Op deze manier wil de gemeente bewaken dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de beschikbare ruimte, dat er aandacht is voor de identiteit van Nijmegen en dat er variatie is in de stad.