Ingezonden persbericht


Broad Peak Expeditie 2004
Vier Nederlandse alpinsten naar Himalaya top

(Amsterdam 10-02-2004)

In juni van dit jaar vertrekken vier ervaren Nederlandse alpinisten naar Pakistan om een poging te wagen de Broad Peak te beklimmen. Deze berg ligt in de Karakoram en is met 8047 meter één van de veertien pieken op aarde die hoger zijn dan 8000 meter. Het team bestaat uit Rozemarijn Janssen, Frits Vrijlandt, Bob de Kort en Menno Boermans. Het is tot nu toe nog geen Nederlander gelukt om deze top te bedwingen.

De Broad Peak ligt aan de 62 kilometer lange Baltorogletsjer in het noorden van Pakistan. In dezelfde regio liggen nog drie andere achtduizenders, waaronder de K2. Pas in 1957 slaagde een Oostenrijks team erin om de top te bereiken. Er waren ook al een paar keer eerder Nederlanders actief op de berg. Zij kwamen tot de voortop (8016m) maar slaagden er niet in ook de hoofdtop te bereiken. De Nederlandse Broad Peak Expeditie 2004 zal de berg via de westgraat proberen te beklimmen. De route loopt hoofdzakelijk over sneeuw en ijs, maar eindigt in een smalle rotsgraat. Het is de bedoeling om vanaf de berg foto's en nieuwsberichten naar Nederland te zenden.

Op de website www.broadpeak2004.nl is de voortgang van het team te volgen.

Het team
-Frits Vrijlandt (36, Amsterdam) is de eerste Nederlander die de Mount Everest (8850 m) heeft beklommen via de steile Noordkant. Hij heeft een flink aantal succesvolle expedities geleid en heeft tientallen bergtoppen beklommen. Als enige Nederlander is Vrijlandt er in geslaagd de Seven Summits - de hoogste top op elk van de zeven continenten - bij de eerste poging te beklimmen - een prestatie van formaat.

-Rozemarijn Janssen (35, Amsterdam) was de eerste Nederlandse vrouw op de top van de Carstensz Piramide (4884 m) in Irian Jaya en Mount Vinson (4897 m) in Antarctica, twee van de Seven Summits. Tot nu toe heeft ze vijf van deze zeven toppen op haar conto staan. Janssen is een zeer ervaren klimster, leidde projecten voor de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging en is auteur van het boek Stappen tellen naar de top.

-Menno Boermans (26, Breukelen) is alpinist en fotograaf. Als hij in Nederland is, werkt hij freelance voor dagblad het Parool en Hollandse Hoogte. Met de serie 'Klimmen in Europa' won hij een prijs bij de Zilveren Camera. Hij is een fanatiek alpien klimmer en skiër en heeft vele Alpenwanden en -toppen op zijn naam staan. Boermans publiceert o.a. in Op Pad, Limits en het Amerikaanse Outside Magazine. (zie ook: www.mennoboermans.nl)

-Bob de Kort (23, Amsterdam) is een allround alpinist en de jongste van het viertal. Naast zijn studie Leisure Management brengt hij zijn tijd zo veel mogelijk in de bergen door. Samen met Menno Boermans reist hij voor fotoreportages de wereld over, op zoek naar bijzondere klimgebieden. Hij is alpien instructeur bij de Koninklijke Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging en heeft veel mooie beklimmingen op zijn naam staan.