Gemeente Westerveld

25-5-2004
Westerveld presenteert locatieschets voor gemeentehuis en woonwijk De gemeente Westerveld presenteert deze en volgende week aan de eigen medewerkers en de bewoners het zogenaamde stedenbouwkundig ontwerp van de locatie aan de Kalteren in Diever, waar het nieuwe gemeentehuis en een woonwijk zijn gedacht.

Het ontwerp is de voorloper van het bestemmingsplan en laat zien hoe de plek wordt ingedeeld met gebouwen, straten en groen. Voor belangstellenden is er volgende week dinsdag, 1 juni, een informatieavond in het Dingspilhuus te Diever, aanvang 20.00 uur.

De gemeenteraad van Westerveld beslist op 6 juli a.s. over het stedenbouwkundig ontwerp. Daarna gaan de plannen voor het gemeentehuis en de woonwijk apart verder in planologische procedure.

Gemeentehuis
Onder het motto "Erf van de Westervelders" wil de gemeente de bewoners alle gelegenheid geven mee te praten in de planontwikkeling voor het nieuwe gemeentehuis, waarin ook een politiewijk-post is gedacht. De bouw kan op z?n vroegst, als er geen bezwaren worden ingediend, in 2006 van start. De gemeente houdt rekening met een bouwtijd van anderhalf jaar.

Voor het gebouw is een bouwvlak van 1800 m2 ingetekend. Slechts een klein deel van het nieuwe gemeentehuis mag, als het beslist nodig is, drie bouwlagen krijgen. Maar voor het merendeel geldt een limiet van twee bouwlagen. Voor het hoofdgebouw betekent dit een maximum bouwhoogte van 10 meter, voor de bijgebouwen 7 meter.

In het stedenbouwkundig ontwerp wordt verder ervan uitgegaan dat er 144 parkeerplaatsen worden aangelegd, dat de hoofdontsluiting en de ingang aan de Hoofdstraat komen en dat de landschappelijke omgeving z´n karakteristieke, bomenrijke aanzien behoudt.

Woningen
De ruimte tussen de Kalteren en het nieuwe gemeentehuis wil de gemeente een woonbestemming geven. Er kunnen 15 tot 20 woningen worden gebouwd.

Woningen komen er ook aan de andere zijde van de Kalteren: maximaal 166. Dit plan, dat de naam "Kalterbroeken" heeft gekregen, is een initiatief van M-drie, een samenwerking van projectontwikkelaar Vestia uit Zwolle en woningbouwcorporatie VDM Wonen uit Drachten.

Als de planologische procedure vlot verloopt kan M-drie in 2007 met de eerste woningen aan de slag. De verdere ontwikkeling van de wijk zal fasegewijs verlopen. De laatste woningen zullen naar verwachting in 2015 worden gebouwd.

De woonwijk wordt via de Kalteren en de Ter Darperweg ontsloten.

Ecologische verbindingzone
Aan de westzijde van de woonwijk wordt een zogenaamde ecologische verbindingszone aangelegd. Gemeente en M-drie hebben ieder de helft van deze 16 ha grote groenstrook in eigendom. Het wordt een natuurlijke overgang naar het aangrenzende landschap met onder andere de visvijver. Het beekje, de Kwa-sloot, dat door dit gebied stroomt, wordt verlegd en krijgt weer z?n oorspronkelijke meandering.

Prehistorische vondst
Op de locatie, nabij de Kwa-sloot, hebben archeologen onlangs sporen van een prehistorische put gevonden. Nader onderzoek moet uitwijzen of er resten van een nederzetting zijn en in hoeverre met de archeologische vondsten rekening moet worden gehouden in de bouwplannen.

---

documenten
Stedenbouwkundig ontwerp nieuwe gemeentehuis