NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

Vrijwillige inzet Europees onderzocht

Voorbereiding Eurofestation 2004 in Dublin op 3 en 4 juni

Vrijwillige inzet Europees onderzocht

In de tweede helft van 2004 is Nederland voorzitter van de Europese Unie.
Dit is één van de redenen om de landen van de EU uit te nodigen voor Eurofestation 2004, een driedaagse Europese conferentie en vakbeurs over vrijwillige inzet en maatschappelijk betrokken ondernemen op 7, 8 en 9 november 2004 in Maastricht. Eurofestation 2004 levert onder meer aanbevelingen op over de vernieuwing en versterking van vrijwillige inzet in Europa.

Aftrap in Ierland op 3 en 4 juni door Ierse staatssecretaris Tom Kitt

De basis voor de conferentie in Maastricht vormt het 'State of the Art': een onderzoek naar de stand van zaken en ambities rond het vrijwilligerswerk(beleid) in 25 EU-landen. Ter voorbereiding van de conferentie in Maastricht wordt op 3 en 4 juni in Ierland, de huidige voorzitter van de EU, een preliminary conference gehouden. In Dublin wordt de agenda bepaald voor de conferentie op Eurofestation 2004. Daarnaast wordt, als het gaat om vrijwillige inzet en maatschappelijk betrokken ondernemen, tijdens de conferentie symbolisch de EU-voorzittershamer van Ierland aan Nederland doorgegeven. Deelnemers in Dublin zijn zo'n 30 vertegenwoordigers van landelijke overheden, instituten voor vrijwillige inzet en koepelorganisaties voor gemeenten uit verschillende EU-landen (zowel oost als west). De preliminary conference wordt geopend door Tom Kitt, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van Ierland.

Eurofestation 2004

Eurofestation 2004 is een driedaagse Europese conferentie en vakbeurs over vrijwillige inzet en maatschappelijk betrokken ondernemen op 7, 8 en 9 november in het Maastrichts Expositie & Congres Centrum (MECC). Naast de invitational conferences over nationaal en lokaal vrijwilligersbeleid en maatschappelijk betrokken ondernemen vinden diverse partnershipmeetings en een uitgebreide vakbeurs plaats. Deze vakbeurs is het dynamische hart van Eurofestation 2004. Vrijwilligersorganisaties, bedrijven, overheden en fondsen presenteren zich hier met een stand of workshop. Op de beursvloer worden vraag en aanbod tussen vrijwilligersorganisaties enerzijds en bedrijven, fondsen en overheden anderzijds aan elkaar gekoppeld. De bedoeling is om in totaal tenminste 1.000.000 Euro aan gekapitaliseerde omzet te realiseren. Vraag en dus ook aanbod is divers: van geld, ideeën, creativiteit en tijd tot energie, netwerken, vrijwilligers en vrijwilligersprojecten. Zie ook www.eurofestation.com.

Diverse prominente Europeanen zijn betrokken bij Eurofestation. In het comité van aanbeveling hebben Valéry Giscard d'Estaing (Raad van Europese Gemeenten en Regio's (CEMR)), Christopher Spence (Centre Européen du Volontariat (CEV)) en Herwig van Staa (Raad van Europa) zitting. Dagvoorzitters zijn onder meer Gerd Leers, Burgemeester van Maastricht, Sue Waddington (Social Platform) en Christopher Spence.

Sociaal duurzaam Europa

Eurofestation 2004 wil een bijdrage leveren aan een sociaal duurzaam Europa. Vrijwillige inzet en maatschappelijk betrokken ondernemen versterken sociale cohesie, vergroten maatschappelijke betrokkenheid en stimuleren actief burgerschap. Erkenning, ondersteuning, netwerken en promotie zijn hierbij essentieel.
Eurofestation 2004 resulteert in aanbevelingen over hoe vrijwillige inzet en maatschappelijk betrokken ondernemen binnen de EU kan worden bevorderd. Deze aanbevelingen worden aangeboden aan vertegenwoordigers van de EU.

Organisatoren en partners

Eurofestation 2004 en de preliminary conference in Dublin worden georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en CIVIQ, instituut vrijwillige inzet, onder auspiciën van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De vakbeurs wordt mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds. Er wordt nauw samengewerkt met o.a. Samenleving & Bedrijf, ENGAGE/Cecile network, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (Vereniging NOV), Commissie Vrijwilligersbeleid, Centre Européen du Volontariat (CEV), International Association for Volunteer Effort (IAVE) en United Nations Volunteers (UNV). Volunteering Ireland ondersteunt de organisatie van de preliminary conference in Dublin. Het onderzoek 'State of the Art' wordt uitgevoerd door de Erasmus Universiteit, CIVIQ en VNG.

Eurofestation 2004 wordt georganiseerd in samenwerking met de European Conference on Corporate Social Responsibility, working on a sustainable future van het ministerie van Economische Zaken en andere ministeries.

////////////////////////////Einde
bericht/////////////////////////////
Meer informatie over Eurofestation of de preliminary conference in Dublin op 3 en 4 juni via www.eurofestation.com of Nienke van Helden, Manager Communicatie, 030 750 90 00 nvhelden@civiq.nl.

28 mei 04 11:31