Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Bijdrage Luchtmacht aan SFOR beëindigd

In het bijzijn van Staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap, en Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dick Berlijn, keren op donderdag 3 juni om 15.00 uur op vliegbasis Soesterberg twee Cougar helikopters terug uit Bosnië. Met de terugkeer van deze helikopters komt er formeel een einde aan de bijdrage van de Koninklijke Luchtmacht aan Stabilisation Force (SFOR) met helikopters en vliegtuigen. Momenteel nemen enkel nog luchtmachters op individuele basis deel aan SFOR.

Vanaf 1996 heeft de Koninklijke Luchtmacht een belangrijke bijdrage geleverd aan SFOR. Zo heeft de luchtmacht Nederlandse troepen vervoerd naar de regio met KDC-10 transportvliegtuigen. Ook zijn Apache helikopters ingezet om de terugkeer van vluchtelingen te begeleiden. De helikopters maakten ook verkenningsvluchten om te controleren of het bestand overal werd nageleefd. Vanaf 2001 hebben Cougar en Chinook helikopters ten dienste gestaan van de SFOR troepen op de grond. Een van de taken was het vervoer van de leden van het 'Incident Response Team' (IRT) naar eventuele slachtoffers onder SFOR-eenheden en Medevac (medische evacuatie) van de gewonde(n) naar het ziekenhuis. Ook zijn tot 2001 Nederlandse F-16's zijn ingezet om de naleving van het bestand af te dwingen.

Door een herschikking van andere SFOR helikopters (Canada en het Verenigd Koninkrijk) kan de IRT- taak voor SFOR worden gewaarborgd. Daarnaast houdt de Koninklijke Luchtmacht vier F-16's, een KDC-10 tanker/transportvliegtuig en een Fokker 60 in de 'Medevac'-uitvoering (medische evacuaties) in Nederland ter beschikking voor inzet op de Balkan.