Ingezonden persbericht


----------
Persbericht
Stichting Duinbehoud

Raad van State niet akkoord met extra races op Circuit Zandvoort

Datum: 3 juni 2004


De Raad van State heeft het besluit van de provincie Noord-Holland voor uitbreiding van het aantal "geluidvrije" dagen voor het circuit van Zandvoort vernietigd. Met deze beslissing van de Raad van State wordt geen toestemming gegeven voor het organiseren van grote internationale evenementen op het circuit van Zandvoort. Het circuit wilde vanaf 2004 het aantal dagen met zeer veel herrie en geluidhinder uitbreiden van 5 naar 12 om op die wijze de lucratieve internationale races te kunnen organiseren.

Tegen het besluit van de provincie Noord-Holland was bezwaar ingediend door de Stichting Duinbehoud. Zij betoogde, dat deze internationale races veel meer herrie produceren dan het huidige raceprogramma en dus ook veel meer overlast geven in de woonomgeving en de natuurgebieden. Nabij het circuit van Zandvoort liggen enkele stiltegebieden (Nationaal Park Kennemerduinen, Amsterdamse Waterleidingduinen) waar duizenden mensen willen genieten van de rust en de natuur. Tevens heeft de Stichting Duinbehoud aangevoerd, dat het besluit van de provincie Noord-Holland in strijd is met het in 1993 vastgestelde Plan van Aanpak voor het circuit van Zandvoort.

In de uitspraak van de Raad van State staat te lezen, dat de provincie ten onrechte gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om de bestaande vergunning aan te passen. Naar de mening van de Raad van State is de aanpassing dermate ingrijpend, dat een revisievergunning noodzakelijk is.

Aanstaande maandag vergadert de Commissie Natuur, Landschap, Water en Milieu van de provincie Noord-Holland over de het circuit van Zandvoort.



Ingezonden persbericht