TNO Arbeid


Onderzoek naar virtualisering van organisaties

Steeds vaker zien we veranderingen in en tussen de samenwerking van organisaties door ICT. Het gaat om nieuwe vormen van informatie-uitwisseling, samenwerking tussen werknemers op afstand, nieuwe samenwerkingsvormen tussen organisaties en/of lossere organisatiegrenzen. Werken wordt hiermee plaats- en tijdonafhankelijk. Je gaat niet meer 'naar' je werk, je gaat 'aan' het werk. Virtualisering is een verzamelnaam voor deze ontwikkelingen. Deze week is TNO Arbeid gestart met een onderzoek naar de virtualisering van organisaties in Nederland.

Met virtualisering bedoelen we het proces waarin organisaties met behulp van ICT op onderdelen een virtueel karakter krijgen. De samenwerking voltrekt zich onafhankelijk van tijd, plaats en organisatie; kortweg 'werken op afstand'.

Dit onderzoek vindt plaats in het kader van het kennisinvesteringsprogramma dat TNO Arbeid in overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitvoert. Vanwege het toenemend belang van virtualisering voor werkgevers en werknemers vormt 'Virtualisering van organisaties' een onderzoeksthema binnen dit programma. Hierbinnen onderscheiden wij vier vormen van virtualisering: mobiel werken, virtuele teams, shared services en samenwerking in de supply chain.

De survey levert een representatief overzicht op van de stand van zaken in vijf sectoren in Nederland. De komende maanden zal de survey worden gehouden onder een steekproef van 500 werkgevers en worden de gegevens geanalyseerd en beschreven. De resultaten komen eind 2004 beschikbaar.

Heeft u interesse in de resultaten van dit onderzoek? Op de website van TNO Arbeid kunt u uw gegevens achterlaten. U ontvangt via email meer informatie over het onderzoek en eind 2004 de samenvatting van de belangrijkste resultaten.

Direct naar het bericht: http://www.arbeid.tno.nl/nieuws/20040603.html

info@arbeid.tno.nl
www.arbeid.tno.nl