Gemeente Enschede

Beslissende stap in realisatie Cultuurcluster Roombeek


Enschede, 03-06-2004

De commissie Wederopbouw, in aanwezigheid van leden van de Sociale Commissie, heeft gisteravond de raadstukken voor het Rozendaalcomplex in Roombeek besproken. De commissie sprak unaniem zijn steun uit voor de plannen, zodat het voorstel in de komende raadsvergadering een hamerstuk zal zijn.

Eerder had het college van B&W al besloten dat de aanvraag voor bouwkrediet voor het Rozendaalcomplex in Roombeek naar de gemeenteraad kan. Eerdere voorwaarde van de raad was dat de Environ-partners, die een groot deel van het complex gebruiken als museum, met een goed bedrijfsplan zouden komen. Het nu voorliggende bedrijfsplan heeft het vertrouwen van B&W en de commissie. Het belang van een goede PR en van een aantrekkelijk activiteitenaanbod werd benadrukt.

Als de raad op 14 juni besluit om het bouwkrediet van ruim 15 miljoen euro beschikbaar te stellen, kan het definitief ontwerp van het hele complex worden afgerond en de bouw worden voorbereid. Er ligt inmiddels een concept samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de toekomstige gebruikers en een voorlopig ontwerp voor het gebouw. Voor het voorlopig ontwerp is veel waardering.

Het Rozendaalcomplex is nog altijd met hekken afgesloten. Het meeste sloopwerk is gereed. De behouden delen moeten nu eerst worden gerenoveerd. In 2005 wordt gestart met de bouw en krijgt de geschiedenis van het Rozendaalcomplex er een nieuw hoofdstuk bij. In het Rozendaalcomplex komen het Environ, dat ontstaat door samengaan van het Natuurmuseum, Museum Jannink en de collectie van het Van Deinse Instituut. In de studieruimte voor het Van Deinse Instituut kunnen mensen die meer willen weten op hun gemak documentatie doornemen. In het Centrum voor Beeldende Kunst kan kunst worden geleend, vinden exposities en lezingen plaats en worden allerlei op kunst gerichte activiteiten georganiseerd. In een aantal ateliers zijn terugkerende en nieuwe kunstenaars aan het werk. Daarnaast biedt het cultuurcluster plaats aan een horecavoorziening en een aantal woningen.

---

Gepubliceerd op 03-06-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar