Stadsdeel Bos en Lommer


Persbericht

Het Bos en Lommerplein is klaar:
. de eerste overbouwing van een Nederlandse Rijksweg; . een nieuw stadsdeelhart en een nieuwe verbinding over de ringweg; . een rendabel investeringsproject (E 200 miljoen) in een herstructureringsgebied; . mijlpaal én symbool voor de veelomvattende vernieuwing van heel Bos en Lommer (met E 900 miljoen aan vervolginvesteringen).

Amsterdam, 3 juni 2004

Amsterdamse wijk Bos en Lommer krijgt na 40 jaar een levendig hart

De komende jaren wordt er voor E 900 miljoen geïnvesteerd in de verbetering van woningen en voorzieningen in het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer. Het ROC van Amsterdam wil een vestiging voor circa 3.000 leerlingen aan de A10 in Bos en Lommer openen. De 'West-as' in Amsterdam is volop in de belangstelling door de ontwikkeling van het Bos en Lommerplein, een project van E 200 miljoen waarbij een ontwikkelingscombinatie van AM Vastgoed en Hillen en Roosen over en pal aan de A10 kantoren en winkels heeft ontwikkeld die het gebied een nieuwe impuls geven.

De Amsterdamse wethouders Ahmed Aboutaleb en Duco Stadig openen vandaag het veelomvattende vernieuwingsproject in Bos en Lommer. Veertig jaar nadat de wijk werd doorsneden door de ringweg A10 heeft zij een centrum met winkels, woningen en kantoren gekregen, nagenoeg op de plek waar bouwmeester Van Eesteren het ooit had gedacht. Het fraai vormgegeven project van E 200 miljoen is het startsein voor verdere investeringen tot E 900 miljoen in 3.000 woningen en economische en sociale vernieuwing. Bos en Lommer viert de totstandkoming van het nieuwe stadsdeelcentrum met een tiendaags feestprogramma.

Tweedeling opgeheven

Met de A10 als barrière ontstond een sociale en economische tweedeling in het stadsdeel. Door twee spectaculaire Bruggebouwen met daartussen een beschutte stadsstraat zijn de twee delen van de wijk weer met elkaar verbonden. Aan de oostzijde van de verbindingsroute is het winkelcentrum 'Bos en Lommerplein' aangelegd. Dit centrum omvat 11.500 m2 winkels rond een plein met een grote dagelijkse markt, 98 koopwoningen, het nieuwe stadsdeelkantoor, een bibliotheek, ruimte voor wijkvoorzieningen en een ondergrondse parkeergarage met 530 parkeerplaatsen. Het winkelcentrum 'Bos en Lommerplein', midden in de wijk Bos en Lommer, vormt een echt stadsdeelhart, dé ontmoetingsplek voor bewoners.

Complexe ontwikkeling

Het nieuwe centrum voor Bos en Lommer was een zeer complexe ontwikkeling, vooral omdat het de eerste keer is dat in Nederland over een Rijksweg is gebouwd, waar per etmaal 180.000 auto's voorbijrazen. Tussen initiatief en realisatie lagen twaalf jaren van vooronderzoek, ontwerp, onderhandeling, voorbereiding, procedures, overleg en bouwen. Het Bos en Lommerplein is een ontwikkeling van AM Vastgoed en Hillen en Roosen. Fortis Vastgoed Beleggingen werd eigenaar van het winkelcentrum en het Noordelijke Bruggebouw.

Voorrang voor middeninkomens

Het project is een belangrijke mijlpaal in de veelomvattende fysieke, economische en sociale vernieuwing van Bos en Lommer, waar een eenzijdig aanbod van goedkope huurwoningen heeft geleid tot een uitstroom van middengroepen en instroom van mensen met lage inkomens. Bos en Lommer telt de hoogste concentratie van allochtone bevolkingsgroepen van Nederland. Nieuwe woningen en winkels en voorzieningen moeten middengroepen meer vasthouden. De helft van de 98 koopwoningen in het centrum is verkocht met een Amsterdamse Middensegment Hypotheek. Bij toewijzing van huurwoningen wordt voorrang gegeven aan mensen met een beroep in de zorg, het onderwijs en bij de politie. Alle inspanningen zijn erop gericht van Bos en Lommer op termijn weer een gemiddelde Amsterdamse wijk te maken.

Rendabel project

Gemeente, stadsdeel en investeerders zijn erin geslaagd een fraai en rendabel project te ontwerpen door op een klein gebied veel activiteiten te concentreren. Het is een van de grootste rendabele investeringen in een Nederlandse achterstandswijk. Vanwege het innovatieve karakter heeft het project een buitengewoon hoge IPSV-subsidie (E 13,5 miljoen) voor innovatief ruimtegebruik ontvangen. Er is gestreefd naar hoge kwaliteit om verdere investeringen uit te lokken op fysiek, economisch en sociaal gebied. De nieuwe investeringen van E 900 miljoen betreffen o.a. de projecten Kolenkitbuurt, SportParkStad en Admiraal de Ruijterweg.

Winkeliers georganiseerd

AM Vastgoed heeft het initiatief genomen tot een gezamenlijke winkelpromotie van Bos en Lommer. De zittende winkeliers, de winkeliers van de 30 nieuwe winkels en 120 marktkooplui hebben zich verenigd in de Stichting Samenwerkende Ondernemers Bos en Lommer (SOBEL). De ondernemers dragen zelf een belangrijk deel van de kosten van de campagne "Kleurrijk winkelen in Bos en Lommer". Daarnaast worden zij gesponsord door AM, Fortis Vastgoed Beleggingen, Hillen en Roosen, de gemeente Amsterdam en stadsdeel Bos en Lommer.

Opleidingen en VMBO

Het ROC van Amsterdam heeft een voorgenomen besluit bekend gemaakt om deel te nemen aan het project SportParkStad in Bos en Lommer. Het ROC wil een nieuwe school bouwen van 7.500 tot 10.000 vierkante meter, in ieder geval voor opleidingen als detailhandel, management en juridische dienstverlening. Verder onderzoekt het ROC de mogelijkheid om een VMBO-locatie te openen binnen dit project.

Herziening huisvestingswet

Annet Bertram, Directeur-Generaal Wonen van het ministerie VROM deelt vandaag mee dat het ministerie een verkenning start naar een fundamentele herziening van de Huisvestingswet om de woningtoewijzing meer te kunnen richten op de vitalisering van herstructurerings-wijken. In die zin ondersteunt zij ook het experiment met de woningtoewijzing in Bos en Lommer, waarbij middeninkomens en studenten meer kansen krijgen om zich in het stadsdeel te vestigen.

'Wie had dit durven dromen?'

Stadsdeelvoorzitter Hans Luiten: 'Waar overal wordt geklaagd over dalende bouwcijfers, verrijzen in Bos en Lommer opmerkelijke nieuwe gebouwen. Waar we twee jaar geleden niet bestonden, worden we nu vaak gebeld door allerlei partijen die langs de "West-as", zoals de A10 bij ons inmiddels wordt genoemd, willen investeren. De aankoop van het GAK-gebouw en een kantoor over de snelweg zijn maar enkele voorbeelden. Wie had dit durven dromen?'

Noten voor de redactie
Dit is een gezamenlijk bericht van stadsdeel Bos en Lommer, AM Vastgoed en Fortis Vastgoed Beleggingen.

1. Voor meer informatie
- Sylvia Nanning, stadsdeel Bos en Lommer: 020 5812 790 of 06 53 289 268, s.nanning@bosenlommer.amsterdam.nl - Ellen van der Feltz, AM Vastgoed, 0182 690655 of 06 53 999 582, evdfeltz@amvastgoed.nl

2. Foto's van de officiële openingshandeling zijn via fotopersbureau Dijkstra vrij van rechten beschikbaar. - Fotopersbureau Dijkstra: tel. 0297 566883, dykfoto@wxs.nl

Bijlagen:
1. Openingsprogramma
2. Gegevens Bos en Lommerpleinproject
3. Werkconferentie
4. Openingsfestival

1 Openingsprogramma

Donderdag 3 juni 2004, opening Bos en Lommerplein in Amsterdam

Locatie: Noordelijk Bruggebouw, Bos en Lommerplein 280-290

10.00 uur Persontvangst met Hans Luiten (stadsdeelvoorzitter Bos en Lommer) en Sven Mathijssen (regiodirecteur Amsterdam AM Vastgoed), zijvide Noordelijk Bruggebouw, Bos en Lommerplein 270

11.00 uur Openingsprogramma met:
. P.F.H.M. Sandkuyl (lid groepsdirectie AM Development BV) . D. Stadig (wethouder gemeente Amsterdam voor Grondzaken, Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting, Stadsvernieuwing en Waterbeheer) . A. Bertram (directeur-generaal Ministerie VROM) . J.F. Luiten (stadsdeelvoorzitter Bos en Lommer) . R.W.M. Smeets (directeur Fortis Vastgoed Beleggingen BV) . A. Aboutaleb (wethouder gemeente Amsterdam voor Werk en Inkomen Educatie, Jeugd en Diversiteit en Grote Stedenbeleid)

11.45 uur Openingshandeling door A. Aboutaleb en D. Stadig (entree winkelplein)

13.30 uur Werkconferentie 'De toekomst van Bos en Lommer'

2 Gegevens Bos en Lommerpleinproject

Het project 'Bos en Lommerplein' vormt het nieuwe stadsdeelhart van Bos en Lommer. Het is, evenals de ernaast gelegen bruggebouwen over de snelweg A10, ontwikkeld door AM Vastgoed (planontwerp en ontwikkeling van de kantoren, de winkels, de parkeergarage en de wijkvoorzieningen) en Hillen en Roosen (woningen), in nauwe samenwerking met stadsdeel Bos en Lommer.

Onder supervisie van Wissing Stedenbouw hebben de geselecteerde architecten in samenwerking met T+T Design, het in house ontwerpbureau van AM, en stadsdeel Bos en Lommer het stedenbouwkundig ontwerp en het planconcept ontwikkeld. Op basis van het concept heeft Vera Yanovshtchinsky Architecten te Den Haag het winkelcentrum vormgegeven. PPKS Architects uit Chicago tekende voor het ontwerp van de Bruggebouwen.

Het geheel is een voorbeeldproject in het kader van het Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing van het ministerie van VROM. Het project Bos en Lommerplein ontving in 2001 E 13,5 miljoen IPSV-subsidie in het kader van innovatief ruimtegebruik.

Het noordelijke Bruggebouw en het winkelcentrum zijn verworven door Fortis Vastgoed Beleggingen. Het zuidelijke Bruggebouw is verworven door de woningstichtingen Rochdale en AWV, waarbij zij zelf de helft als kantoor zullen betrekken. Het winkelcentrum is geheel verhuurd aan een mix van landelijke en lokale detaillisten.

Omvang winkelcentrum
11.500 m2 winkelruimte
7.500 m2 stadsdeelkantoor
1.550 m2 bibliotheek
1.700 m2 wijkvoorzieningen
98 koopwoningen

Omvang Bruggebouwen
22.000 m2 kantoorruimte
1.000 m2 publieksruimte

Ontwikkelaars
AM Vastgoed bv (winkels, kantoren en voorzieningen) en Hillen en Roosen (woningen)

Concept
Bureau Wissing i.s.m. T+T Design

Architecten
PPKS Architects en Vera Yanovshtchinsky Architecten

Belegger
Fortis Vastgoed Beleggingen

Opening
Juni 2004

3 Werkconferentie 'De toekomst van Bos en Lommer', 3 juni vanaf 13.30 uur

Naar aanleiding van de oplevering van het Bos en Lommerplein vindt een werkconferentie plaats voor professionals en vakpers. In de plenaire sessie onder meer bijdragen van: . Prof. Dr. Hans van der Cammen, beleidsadviseur en bijzonder hoogleraar ruimtelijke planning aan de Universiteit van Amsterdam ('Van ordenen naar ontwikkelen') . Prof. Dr. Kees Schuyt, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid ('Identiteitsvorming in een plurale samenleving en de rol van waarden en normen daarbij').

Parallelsessies over 'Ruimte voor ondernemers: marktwerking en sturing', 'Ruimte voor onderwijs en maatschappelijke ontwikkeling: kansen en kwaliteiten' en 'Van knooppunt naar strip: ruimte rond de A10-west'.

4 Openingsfestival van 3 t/m 13 juni
Enkele onderdelen:
. tentoonstelling 'Bos en Lommer in Beeld', van 3 t/m 13 juni . stedenbouwkundige rondleidingen door de Kolenkitbuurt, SportParkStad en de Admiraal de Ruijterweg, op 8 juni . presentatie van het boek 'Bos en Lommer en De Baarsjes. De geschiedenis van Amsterdam-West' van Ton Heijdra, op 12 juni . het jaarlijkse Bos en Lommerfestival, op 13 juni. Het volledige programma vindt u op www.bosenlommer.nl.


---- --