Cito

Arnhem, 3 juni 2004

Drs. Van den Hul-Omta nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Stichting Cito

ARNHEM - Drs. J (Jannie) J.Tj. van den Hul-Omta (1948) is met ingang van 1 juni benoemd tot voorzitter van de Stichting Cito Instituut voor Toetsontwikkeling. Deze Stichting maakt onderdeel uit van de Citogroep waartoe ook Cito Holding b.v. behoort. Van die holding wordt mevrouw Van den Hul-Omta per dezelfde datum vice voorzitter van de Raad van Commissarissen. Zij volgt mevrouw M. Kreuzen op in beide functies. Mevrouw Kreuzen blijft lid van de Raad van Toezicht.

Mevrouw Van den Hul-Omta heeft een lange staat van dienst binnen onderwijs en zorg. Tevens was zij gedurende een groot aantal jaren plaatselijk en landelijk politiek actief. Onder meer als lid van het dagelijks bestuur van het CDA en voor die partij lid van de Eerste Kamer.
Momenteel is mevrouw Van den Hul-Omta onder meer lid van de Raad van Toezicht van de Antonius Mesos Groep met ziekenhuizen in Nieuwegein en Utrecht, lid van de Raad van Commissarissen van 's Heeren Loo Zorggroep in Amersfoort en voorzitter van de Raad van Toezicht van Effetha-Gyot Zorggroep voor onderwijs, zorg en dienstverlening aan doven, slechthorenden en communicatief beperkten in Zwolle en voorzitter van het Platform Regiovisie Ouderenbeleid in het Rivierengebied. Gedurende negen jaar was zij voorzitter van de Besturenraad Christelijk Onderwijs in Voorburg, een vereniging van zo'n 715 besturen van scholen en onderwijsinstellingen met ruim 800.000 leerlingen en studenten. Onlangs beëindigde zij dat voorzitterschap.

Taken
Speciale aandacht zal mevrouw Van den Hul-Omta als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Cito Instituut voor Toetsontwikkeling geven aan `de markering van de plaats van de Citogroep als onafhankelijke professionele partner van de overheid bij de centrale examens en als adviseur op het gebied van ontwikkelingen met betrekking tot centrale examens. Het instandhouden en verbeteren van de onmisbare relaties met het onderwijsveld is hierbij een belangrijk aspect'. Daarbij vindt zij het noodzakelijk dat betrokkenen fair omgaan met gegevens en uitslagen van toetsen en examens van de Citogroep. Daardoor wordt overdreven spanning voorkomen, zowel bij leerlingen, ouders als onderwijsgevenden. Van groot belang acht zij een correcte interpretatie en gebruik van toetsuitslagen. Die moet vooral gericht zijn op het verbeteren van kansen van leerlingen en het optimaliseren daarvoor van het leerproces en niet om leerlingen en scholen daarop af te rekenen.

Citogroep
De in Arnhem gevestigde Citogroep wordt internationaal erkend als expert in het ontwikkelen en afnemen van toetsen en examens voor het meten en volgen van menselijke mogelijkheden. Haar pakket diensten en producten voor de onderwijs- en beroepspraktijk is breed en richt zich op moderne toetsvormen en volgsystemen. De Citogroep is onder meer verantwoordelijk voor de productie van de centrale examens, verzorgt trainingen en advieswerk en onderzoekt de kwaliteit van het onderwijs. Al deze activiteiten voert de Citogroep uit voor onderwijsinstellingen, overheden en het bedrijfsleven in binnen- en buitenland. De Citogroep heeft momenteel nevenvestigingen in Duitsland, de Verenigde Staten. De productie van de centrale examens en overige overheidsactiviteiten zijn ondergebracht binnen de Stichting Cito Instituut voor Toetsontwikkeling.