Time : 6:06:28 PM
Date : Thursday, June 03, 2004
Sender Name: AGIM/AVGI

pharma.be bestuurt vanaf vandaag mee Europese zusterorganisatie EFPIA

Leo Neels, Algemeen Directeur van pharma.be, de koepelorganisatie van de farma bedrijven in België, werd verkozen als lid van de Raad van Bestuur van EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations), de Europese zusterorganisatie met zetel in Brussel. Het betreft een bestuursmandaat van 2 jaar. De verkiezing had plaats in Dublin, waar de jaarlijkse Algemene vergadering van EFPIA plaats vond.

Het bestuursmandaat geeft pharma.be de mogelijkheid om mede te bepalen op welke manier EFPIA het Europese beleid inzake innovatieve geneesmiddelen, toegespitst op de promotie van Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) mee kan sturen.

EFPIA werd gesticht in 1978 en bestaat uit 18 nationale farmaceutische verenigingen en 48 farmaceutische bedrijven, die actief zijn inzake onderzoek, ontwikkeling en productie van innovatieve geneesmiddelen voor humaan gebruik.
Haar doel is farmaceutisch onderzoek en ontwikkeling in Europa te bevorderen, teneinde via betere therapieën wereldwijd de menselijke gezondheid te verbeteren.

EFPIA stelt zich tot doel de concurrentiekracht van de farma sector in Europa te verbeteren, farmaceutische innovatie binnen Europa te stimuleren en de farma industrie in staat te stellen in te spelen op de vragen inzake ziekte en gezondheid van de huidige en de toekomstige generaties.

EFPIA lag mee aan de basis van het initiatief van de Europese Commissie, de zg "G 10", een "High level group" die onder impuls van de Europese commissarissen Liikanen en Byrne inspeelde op het rapport van professor Pammoli (december 2000) "Global Competitiveness in Pharmaceuticals". In dit rapport werden twee essentiële trends beschreven. De eerste daarvan heeft betrekking op het duidelijk verlies van concurrentiekracht van Europa inzake de farma sector ("the institutional shock created by cost-containment policies in a context of fragmented institutions and rules"); de tweede betreft de duidelijke concentratie van O&O in Noord-Amerika.

Met de G10-High level group brachten de commissarissen verschillende zg stakeholders bijeen, m.n. de Commissie zelf, de lidstaten, de industrie, de patiënten en de zorgverstrekkers, met het oog op het verbeteren van de concurrentiepositie van de EU farma sector, in het belang van bedrijven en patiënten. Hieruit kwam een "G10 Medicines report" voort met daarin een pakket van 14 voorstellen, dat op 1 juli 2003 door de Commissie werd goedgekeurd.

EFPIA blijft aandringen op de globale uitvoering van het G10-programma, zoals goedgekeurd door de Europese Raad inzake het concurrentievermogen van september 2003; in het kader van de Europese kenniseconomie komt aan de farmaceutische sector een belangrijke sleutelrol toe tot het bereiken van de doelstelling van Lissabon, m.n. een investering van 3 % van het Europese BBP tegen 2010, en dit in het belang van 450 miljoen mensen in het uitgebreid Europa.

pharma.be is ervan overtuigd dat de farma sector de motor bij uitstek is van de kenniseconomie. Met een jaarlijkse investering van 1,79 miljard Euro in O&O in België is ze momenteel de belangrijkste private investeerder in wetenschappelijk onderzoek in ons land. In die zin draagt zij dagelijks bij tot de realisatie van de kenniseconomie, die de federale regering zich in het regeerakkoord tot doel heeft gesteld.

Voor bijkomende informatie kan u contact opnemen met Moniek Delvou
Directeur Communicatie
op 02 238 99 74 of op 0475 266 495